Te grzyby są jadalne, mimo że mają blaszki. Znasz je wszystkie?
Utarło się przekonanie, że grzyby z blaszkami są w większości trujące. To prawda, że trzeba na nie bardziej uważać, jednak jest kilka wartych uwagi gatunków, które je posiadają, a są jadalne i w dodatku wyróżniają się wspaniałymi walorami smakowymi i dekoracyjnymi. Nie tylko kurki i pieczarki zasługują na zainteresowanie w lesie.
Sezon na grzyby w polskich lasach trwa, lecz niestety niektóre jadalne gatunki są masowo pomijane przez zbieraczy. Oczywiście w przypadku braku stuprocentowej pewności co do tego, czy dany okaz nadaje się do spożycia, lepiej odpuścić, niż nabawić się zatrucia. Być może nie wiesz, ale pieczarki i kurki nie są jedynymi grzybami z blaszkami, które możesz wkładać do koszyka.
Ta lista jest dłuższa, niż myślisz. Warto więc zdobywać wiedzę, aby nauczyć się rozpoznawać również mniej popularne grzyby jadalne, aby na przyszłość móc poszerzyć różnorodność zbiorów (nie tylko gąbczaste grzyby, które przez niektórych uznawane są za bezpieczniejsze, choć przecież wśród nich także są trujące okazy).
Może cię zainteresować: Olbrzymie grzyby w polskich lasach. Ekspert zdradza, skąd się wzięły
Lista grzybów jadalnych z blaszkami jest dłuższa, niż może ci się wydawać. Niektóre z nich doskonale znasz. Na pewno nieraz próbowałeś pieprznika jadalnego nazywanego potocznie kurką (Cantharellus cibarius). Jego żółto-pomarańczowy kolor i pofałdowany kapelusz czy fałdowane blaszki są charakterystyczne. Spotkasz go w lasach iglastych (nie pomyl jej z trującą lisówką pomarańczową).
Innym popularnym grzybem z blaszkami jest okazała czubajka kania (Macrolepiota procera), której znakiem rozpoznawczym jest duży nawet 25-30 cm kapelusz, ma brązowe łuski i ruchomy pierścień na trzonie w jego górnej części. Wyjątkowo dobrze smakuje po usmażeniu, ale uważaj, by nie pomylić młodych sztuk z trującymi muchomorami.
Nie można nie wspomnieć również o znanej wszystkim pokoleniu pieczarce łąkowej (Agaricus campestris) z białym kapeluszem, blaszkami, które u młodych okazów różowieją, a u starszych są brązowawe. Zbierając ją, dokładnie sprawdź, czy to na pewno nie trujący muchomor jadowity.
Czytaj również: Wyglądają jak zepsute kurki. Prawie nikt ich nie zbiera, a są bardzo smaczne
Trochę mniej znane grzyby jadalne z blaszkami, na które także warto zwracać uwagę w lasach to: jadalna po obrówce termicznej opieńka miodowa (Armillaria mellea), gołąbek zielonawy (Russula virescens), mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), z których sklasyfikowaniem zazwyczaj jednak także nie ma większych problemów, ale także trzeba uważać.
Grzybiarze prawie nie zbierają natomiast tych jadalnych grzybów z blaszkami:
- Lakówka ametystowa (Laccaria amethystina) - mały fioletowy grzyb, dość niezbyt mięsisty neutralny w smaku, ale o wielkich walorach dekoracyjnych. Zalecane jest zbieranie wyłącznie w czystych miejscach.
- Gąsówka fioletowawa (Lepista nuda) - również fioletowa, lecz nieco większa, z masywniejszym trzonem. Przyjemnie pachnie. Jest też smaczniejsza zwłaszcza po usmażeniu lub podduszeniu, choć nie każdy za nią przepada i dobrze ją toleruje.
- Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) - jadalny grzyb, który ciekawie wygląda. Ma ciemnobrązowe zabarwienie i przypomina lejek lub trąbkę. Trudno go pomylić z innym gatunkiem, jest smaczny i aromatyczny.
Zobacz też:
Nie jest trujący, ale zepsuje całe danie. W lesie omijaj go z daleka
Wlej kilka kropli do pralki. Ręczniki będą mięciutkie i pachnące
Te grzyby są najmniej robaczywe. Doświadczony grzybiarz zdradza, gdzie ich szukać