Nie jest trujący, ale zepsuje całe danie. W lesie omijaj go z daleka
Wygląda jak borowik, ale niewielki fragment wystarczy, by skutecznie zepsuć każde danie. Goryczak żółciowy, zwany też szatanem, to grzyb, który od lat myli i zwodzi grzybiarzy.
Na pierwszy rzut oka prezentuje się doskonale - jędrny jasnobrązowy kapelusz, gruby trzon, wygląda jak borowik. Jednak goryczak żółciowy kryje w sobie gorzką prawdę. Nie jest trujący, ale jego smak sprawia, że potrawa staje się niejadalna. Podpowiadamy, jak rozpoznać goryczaka żółciowego i uniknąć niesmacznej pomyłki.
Goryczak żółciowy popularnie nazywany szatanem należy do rodziny borowikowatych. Młode okazy są bardzo podobne do borowika szlachetnego. Można go znaleźć w lasach iglastych od czerwca do października. Tworzy mikoryzę z sosną.
Średnica jego kapelusza może osiągnąć nawet 20 cm. Jest jasnobrązowy. Trzon ma jasny pokryty ciemniejszą siateczką o grubości 2-4 cm i wysokości do 14 cm.
Goryczak żółciowy jest niejadalny. Jego spożycie nie grozi zatruciem. Jednak grzyb zawiera spore ilości związków goryczkowych, które nadają mu wyjątkowo gorzkiego, żółciowego smaku. Co ważne, substancje te są uwalniane pod wpływem ciepła, a wyższa temperatura ich nie neutralizuje. To powoduje, że nawet niewielki dodatek tego grzyba może zupełnie zrujnować całe danie.
Goryczak żółciowy wyglądem przypomina borowika szlachetnego i rośnie w podobnych miejscach. To powoduje, że łatwo go pomylić. Jak rozpoznać goryczaka żółciowego i odróżnić go od prawdziwka?
Przeczytaj też: Moja mama smaży kanie tylko w ten sposób. Są obłędnie chrupiące
1. Spójrz na rurki pod kapeluszem
Hymenofor u goryczaka początkowo jest biały, a u dojrzałych grzybów jego kolor przechodzi w różowy. Ponadto rurki pod kapeluszem grzyba ciemnieją po naciśnięciu. W przypadku borowika hymenofor niezależnie od wieku danego egzemplarza ma kolor biały lub kremowy i nie ciemnieje pod naciskiem.
2. Porównaj trzony grzybów
Trzon goryczaka jest pokryty jaśniejszą siateczką, którą łatwo zauważyć na ciemniejszym tle. Trzon borowika jest bardziej jednolity. Ma jasną siateczkę na jasnym tle.
3. Wykonaj test smaku
Możesz zbliżyć ułamaną część grzyba do języka. Jeśli poczujesz intensywny, gorzki smak masz pewność, że trzymasz w ręce goryczaka żółciowego. Wykonanie testu nie grozi zatruciem, ponieważ nie jest to grzyb trujący, a jedynie wybitnie niesmaczny.
W polskich lasach rośnie także borowik szatański również nazywany szatanem i błędnie utożsamiany z goryczakiem. W tym wypadku jednak mamy do czynienia z grzybem trującym. Na szczęście grzyb ten charakteryzuje się różowym trzonem, dzięki któremu łatwo odróżnić go od borowika szlachetnego.
Przeczytaj też: Tych grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Staną się trujące
Pomyłka borowika z goryczakiem na szczęście nie skończy się tragicznie, co najwyżej będziesz musiał obejść się smakiem i wylać cały grzybowy sos. Niestety w lasach rosną grzyby trujące łudząco podobne do jadalnych i tutaj pomyłka może już skończyć się tragicznie. Dlatego pamiętaj, aby podczas grzybobrania:
- zbierać jedynie grzyby, do których jesteś pewien,
- swoje zbiory na koniec skonsultować z bardziej doświadczonym grzybiarzem lub zanieść do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Podczas zbierania grzybów pamiętaj, aby robaczywe egzemplarze pozostawić na miejscu, a zbierając zdrowe, nie uszkodzić grzybni. Grzyby powinno się delikatnie wykręcać lub ucinać nisko ostrym nożykiem.
Zobacz też:
Te grzyby są jadalne, mimo że mają blaszki. Znasz je wszystkie?
Wlej kilka kropli do pralki. Ręczniki będą mięciutkie i pachnące
Te grzyby są najmniej robaczywe. Doświadczony grzybiarz zdradza, gdzie ich szukać