Reklama
Reklama

Moja mama smaży kanie tylko w ten sposób. Są obłędnie chrupiące

Moja mama zna się na gotowaniu jak mało kto. W obecnym sezonie grzybowym smaży na potęgę kanie. Pięknie wyglądają na talerzu - mają złocistą skórkę, jednak to ich smak robi największe wrażenie. Miąższ grzybków jest soczysty, a na zewnątrz są obłędnie chrupiące.

Smażone kanie mojej mamy mogłabym jeść non stop. Wychodzą ultrachrupiące dzięki panierce, która idealnie trzyma się kapeluszy. Do tego dochodzi ten charakterystyczny, lekko orzechowy smak. W końcu postanowiłam sama przygotować takie grzybki, bo przepis na nie jest dziecinnie prosty. Raz, dwa i mamy pyszną przekąskę. 

Składniki na kanie w panierce

Kanie można przygotować tak samo jak...schabowe. Robimy dla nich najbardziej popularną panierkę z bułki tartej. To prosty sposób, który gwarantuje obłędnie chrupiące grzyby za każdym razem. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kań w panierce? Oto lista:

  • 4 kanie;
  • 4 jajka;
  • 2 szklanki mleka;
  • bułka tarta do panierki;
  • olej albo masło do smażenia;
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Przepis na kanie w panierce

Na początek przygotowujemy kanie do smażenia, czyli czyścimy je i lekko suszymy. Potem wkładamy je do miski i zalewamy mlekiem. 

W kolejnym kroku roztrzepujemy jajka w misce i doprawiamy je solą oraz pieprzem. Z kolei bułkę tartą wsypujemy do innego naczynia, a olej albo masło rozgrzewamy na patelni. 

Przystępujemy do smażenia grzybów: moczymy je w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Kanie obsmażamy z jednej i drugiej strony do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. 

Z czym podawać kanie w panierce?

Kanie w panierce można jeść jako samodzielną przekąskę. Warto też podawać je z pieczywem albo z frytkami. Te grzyby świetnie dopełni sałatka np. taka z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek z czosnkowym sosem. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potraktować kanie jako przekąskę do obiadu. Wtedy polecamy serwować je z ziemniakami i delikatnym, pieczonym kurczakiem, który zrównoważy ich intensywny smak. 

Zobacz też:

Te przetwory z dyni biją inne na głowę. W mig znikną ze spiżarnianych półek

Kluski śląskie z tym sosem smakują o niebo lepiej. Mąż będzie je jadł kilogramami

​Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | grzyby | przekąski