Zaczyna się sezon na te grzyby. Uważaj, by nie pomylić ich z trującym sobowtórem
Okres jesienny to czas, w którym często wybieramy się na grzybobranie. Podczas leśnej wędrówki w poszukiwaniu grzybów warto rozglądać się za rydzami, które stanowią nie lada rarytasy. Co ważne – trzeba przy tym zachować ostrożność, ponieważ rydz ma pewnego trującego sobowtóra. Mowa o krowiaku podwiniętym, znanym także jako "olszówka". Jak odróżnić te dwa gatunki? Odpowiadamy.
Rydze pojawiają się w lasach mniej więcej w sierpniu, a największa szansa na ich znalezienie przypada na październik. Rzeczone grzyby rosną w lasach iglastych, nieopodal sosen, raczej w dobrze nasłonecznionych miejscach. Nierzadko można się na nie natknąć również na obrzeżach terenów leśnych.
Mleczaj rydz charakteryzuje się kapeluszem o średnicy od 4 do 12 cm. Ów kapelusz może przybierać odcienie barwy pomarańczowej, ponadto znajdują się na nim koncentryczne pręgi. Pod nim obecne są blaszki w podobnym kolorze. Średnica trzonu zwykle nie przekracza 2,5 cm, rzeczona część osiąga długość od 3 do 7 cm.
Rydze odznaczają się również mleczkiem, którym nasączony jest trzon oraz miąższ. Owo mleczko ma lekkopomarańczową barwę oraz nieco owocowy zapach.
Przeczytaj też: Tyle możesz zarobić na zbieraniu grzybów. Uwaga, jest haczyk
Wybierając się na poszukiwania rydzów, warto zdawać sobie sprawę z tego, że ów gatunek ma pewnego trującego sobowtóra. Mowa o krowiaku podwiniętym, znanym także jako "olszówka". Substancje zawarte w trującym krowiaku mogą wywołać śmiertelne objawy ze strony układu odpornościowego.
W jaki sposób rozróżnić rydza od krowiaka? Najpierw należy zwrócić uwagę na kapelusz. W przypadku krowiaka ma on lekko brązowawą barwę, a ponadto może być pozbawiony wcześniej wspomnianych koncentrycznych pręg i charakterystycznego prążkowania. Dodatkową wskazówką jest to, że trująca olszówka nie wydziela pomarańczowego mleczka po uszkodzeniu, a ponadto ów grzyb może wydzielać bardziej ziemistą woń w porównaniu do rydza, który odznacza się przyjemnym i lekko owocowym aromatem. Co więcej, krowiak podwinięty ma gęste i dość cienkie blaszki o żółtej lub lekko rdzawej barwie.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do gatunku znalezionego grzyba lepiej jest pozostawić go na swoim miejscu.
Zobacz też:
Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy. 1 sztuka wystarczy na obiad dla całej rodziny
Dodawaj do zielonej herbaty. Wzmocnisz odporność i zyskasz luz w pasie
Od 10 lat myję tym lodówkę. Wygląda i pachnie nawet lepiej, niż nowa