To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią
Przygotowując przetwory na jesień i zimę, warto nie tylko zatroszczyć się o to, by były smaczne, ale także, by były korzystne dla naszego organizmu. W tym celu warto sięgnąć po pewne popularne warzywo, które przygotowane w nowej wersji, może okazać się zbawienne i pozwoli nam uniknąć przeziębień. Sprawdź, jakie kiszonki warto zrobić.
Kiszonki są bardzo cenione nie tylko za swój smak, ale i za to, jak wpływają na organizm. Przede wszystkim słyną z korzystnego oddziaływania na układ trawienny. Jednak przygotowane z pewnego dobrze nam znanego warzywa, mogą być także cennym wzmocnieniem dla naszego zdrowia i uchronią nas przed zbliżającą się falą przeziębień podczas jesiennego okresu.
Przygotowując swoje jesienne przetwory, warto sięgnąć po buraki, które bogate są w witaminy grupy B, wspierające produkcję czerwonych krwinek. W dodatku działają one przeciwzapalnie, ponieważ zawierają betainę. Dzięki temu mogą pomagać nam podczas walki z przeziębieniem.
Oprócz tego pektyny obecne w burakach wspierają układ trawienny. Dodatkowo zawartość magnezu, sodu oraz potasu, wpływa korzystnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Warto nie tylko jeść je w zwykłej formie, ale i dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie swojej spiżarki w kiszone buraki.
Wynika to z tego, że podczas procesu kiszenia, wytwarzają one kwas mlekowy, który reguluje pracę jelit i wspomaga mikroflorę. Wobec tego, spożywając regularnie kiszone buraki, poprawimy swoje trawienie i wzmocnimy organizm. Co więcej, stworzymy naturalny środek w słoiku, który będzie wspierał naszą odporność podczas trudnego okresu jesienno-zimowego.
Czytaj również: Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej
Przygotowanie kiszonych buraków w słoiku nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina pracy, aby zrobić odżywcze przetwory na jesień. Nie musimy mieć ogromnego doświadczenia w kuchni czy wielu, skomplikowanych składników, aby zapewnić sobie zdrowie. Oto niezbędne produkty:
- 2 kg buraków,
- 4 liście laurowe,
- 2,5 l przegotowanej wody,
- 2 łyżki soli,
- 6 ząbków czosnku,
- ziarna ziela angielskiego,
- ziarna pieprzu czarnego.
Pierwszym krokiem jest umycie, obranie i pokrojenie w plasterki buraków. Wkładamy je do słoików wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Wszystko zalewamy ostudzoną wodą wymieszaną z solą.
Przykrywamy i odstawiamy na tydzień, trzymając słoiki w temperaturze pokojowej. W międzyczasie zbieramy pianę z powierzchni, a gdy kiszone buraki będą już gotowe, przechowujemy je w chłodnym miejscu.
Kiszonki mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Stanowią dobrą bazę do barszczu, ale i mogą być składnikiem sałatek oraz surówek. To także smaczny dodatek do dań głównych oraz zup.
Zobacz też:
Syci i pomaga zgubić boczki. Robię codziennie na śniadanie, póki trwa sezon
Przepis na czekoladowy biszkopt puszysty jak obłoczek. Dzięki temu nigdy nie opada
Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie