Reklama
Reklama

To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią

Przygotowując przetwory na jesień i zimę, warto nie tylko zatroszczyć się o to, by były smaczne, ale także, by były korzystne dla naszego organizmu. W tym celu warto sięgnąć po pewne popularne warzywo, które przygotowane w nowej wersji, może okazać się zbawienne i pozwoli nam uniknąć przeziębień. Sprawdź, jakie kiszonki warto zrobić.

Kiszonki są bardzo cenione nie tylko za swój smak, ale i za to, jak wpływają na organizm. Przede wszystkim słyną z korzystnego oddziaływania na układ trawienny. Jednak przygotowane z pewnego dobrze nam znanego warzywa, mogą być także cennym wzmocnieniem dla naszego zdrowia i uchronią nas przed zbliżającą się falą przeziębień podczas jesiennego okresu.

Jakie przetwory warto mieć w swojej spiżarce? Świetnie wspierają organizm

Przygotowując swoje jesienne przetwory, warto sięgnąć po buraki, które bogate są w witaminy grupy B, wspierające produkcję czerwonych krwinek. W dodatku działają one przeciwzapalnie, ponieważ zawierają betainę. Dzięki temu mogą pomagać nam podczas walki z przeziębieniem.

Oprócz tego pektyny obecne w burakach wspierają układ trawienny. Dodatkowo zawartość magnezu, sodu oraz potasu, wpływa korzystnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Warto nie tylko jeść je w zwykłej formie, ale i dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie swojej spiżarki w kiszone buraki.

Wynika to z tego, że podczas procesu kiszenia, wytwarzają one kwas mlekowy, który reguluje pracę jelit i wspomaga mikroflorę. Wobec tego, spożywając regularnie kiszone buraki, poprawimy swoje trawienie i wzmocnimy organizm. Co więcej, stworzymy naturalny środek w słoiku, który będzie wspierał naszą odporność podczas trudnego okresu jesienno-zimowego.

Czytaj również: Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej

Jak zrobić kiszone buraki? Wystarczy kilka prostych kroków

Przygotowanie kiszonych buraków w słoiku nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina pracy, aby zrobić odżywcze przetwory na jesień. Nie musimy mieć ogromnego doświadczenia w kuchni czy wielu, skomplikowanych składników, aby zapewnić sobie zdrowie. Oto niezbędne produkty:

  • 2 kg buraków,
  • 4 liście laurowe,
  • 2,5 l przegotowanej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • ziarna pieprzu czarnego.

Pierwszym krokiem jest umycie, obranie i pokrojenie w plasterki buraków. Wkładamy je do słoików wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Wszystko zalewamy ostudzoną wodą wymieszaną z solą.

Przykrywamy i odstawiamy na tydzień, trzymając słoiki w temperaturze pokojowej. W międzyczasie zbieramy pianę z powierzchni, a gdy kiszone buraki będą już gotowe, przechowujemy je w chłodnym miejscu.

Kiszonki mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Stanowią dobrą bazę do barszczu, ale i mogą być składnikiem sałatek oraz surówek. To także smaczny dodatek do dań głównych oraz zup.

Zobacz też:

Syci i pomaga zgubić boczki. Robię codziennie na śniadanie, póki trwa sezon

Przepis na czekoladowy biszkopt puszysty jak obłoczek. Dzięki temu nigdy nie opada

​Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | zdrowe żywienie | zdrowie | warzywa