Reklama
Reklama

Mam pełną spiżarnię takiej papryki w słoikach. Rodzina chce jeść ją na okrągło

Moja rodzina zajada się nie tylko ogórkami konserwowymi, ale również papryką w tym wydaniu. Z babcinego przepisu wychodzi chrupiąca, aromatyczna, zanurzona w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie jak znalazł do kanapek czy obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyjadać ją solo prosto ze słoika.

W sierpniu i we wrześniu ceny papryki spadają. Właśnie dlatego w tym czasie robię jej zapasy na zimę. Od kilku lat jest obowiązkowym przetworem w mojej spiżarni obok ogórków kiszonych i dżemu ze skórek arbuza. Sprawdź przepis na paprykę konserwową i od razu zrób podwójną porcję, bo aż tak zachwyca smakiem

Przepis na paprykę konserwową

Główne składniki:

  • 2 kg papryki;
  • 1 łyżka ziaren gorczycy;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 8 ziaren pieprzu czarnego;
  • 3 ząbki czosnku.

Zalewa:

  • 1 l wody;
  • 3/4 szklanki octu;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej.

Przygotowanie:

Żeby zrobić paprykę konserwową, na początek myję warzywa, osuszam je, usuwam z nich gniazda nasienne i kroję na małe kawałki. Mogą to być np. 2 cm paski. 

Do umytych i wyparzonych słoików wsypuję gorczycę, ziele angielskie, pieprz i dorzucam liście laurowe oraz czosnek (pół ząbka na 1 naczynie).  

Następnie przygotowuję zalewę: do gotującej wody wlewam ocet oraz wsypuję cukier i sól - całość gotuję do momentu rozpuszczenia cukru i soli. 

Gorącą zalewą zalewam słoiki z papryką i przyprawami. Zakręcam je i zaczynam pasteryzację: naczynia wstawiam do garnka z gorącą wodą na 3/4 ich wysokości

Gotuję słoiki przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec stawiam je do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym bawełnianymi ścierkami. Przenoszę je do spiżarni, gdy ostygną. 

Z czym jeść paprykę konserwową?

Najbardziej lubię jeść paprykę konserwową z kanapkami z szynką albo serem. Pasuje też do różnych sałatek, zarówno tych warzywnych, jak i mięsnych. 

Te przetwory są świetnym dodatkiem do obiadu. Wspaniale smakują z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Dorzucam je również do spaghetti. 

Polecam także podawać paprykę konserwową jako przekąskę imprezową razem z marynowanymi grzybami. Doskonale komponuje się też z deską wędlin. 

Zobacz też:

Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób

W PRL-u wszyscy robili z niej przetwory. Dziś jest zapomniana, choć smaczna i zdrowa

Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą palce lizać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa