Reklama
Reklama

To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. W Polsce rośnie na pęczki i kosztuje grosze

Sezon wiosenno-letni to idealny moment na włączenie do codziennej diety większej ilości warzyw. Warto postawić na takie, które są nam dobrze znane i łatwo dostępne. Jednym z nich jest burak, który należy do grona najzdrowszych warzyw na świecie. Często niedoceniany wspiera organizm na wielu płaszczyznach, przez co zasługuje na stałe miejsce w jadłospisie. Dowiedz się, jakie posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Burak od wieków doceniany jest jako warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Bogaty w liczne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze powinien być nieodłącznym elementem każdej diety. Najlepsze jest to, że powszechnie uprawiany jest w Polsce, przez co można go z łatwością kupić i to za przyzwoitą cenę.  

Burak — tani i łatwo dostępny sprzymierzeniec zdrowia

Burak zwyczajny to warzywo korzeniowe o kilku odmianach, wśród których wymienia się buraka ćwikłowego, pastewnego czy cukrowego. Na naszych talerzach najczęściej trafia natomiast burak ćwikłowy, który może być przygotowywany na rozmaite sposoby. Wyśmienicie smakuje w postacie gotowanej, pieczonej, kiszonej, a także jako sok. Najważniejsze jest jednak to, że bez względu na formę, burak zachowuje swoje prozdrowotne właściwości, które są nieocenione w kontekście naszego zdrowia.  

Jest to bowiem prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o licznych witaminach, wśród których wymienia się witaminę C, A, E, K, a także witaminy z grupy B. Nie można nie wspomnieć o licznych minerałach, takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor czy cynk oraz o takich składnikach jak kwas foliowy, błonnik pokarmowy bądź też liczne przeciwutleniacze. W kontekście zdrowia ważna jest również ogromna ilość antocyjanów i flawonoidów.  

W buraku na uwagę zasługuje także betaina, która działa przeciwzapalnie i wspiera funkcje wątroby między innymi w kontekście usuwania toksyn. Co ciekawe, najwięcej wartości odżywczych znaleźć można w świeżo wyciśniętym soku z buraka. 

Zobacz także: O tej porze nigdy nie jedz owoców. Zamiast pomagać, szkodzą

Na co pomagają buraki? Wsparcie dla wątroby i lepszego trawienia

Burak to przykład warzywa o nieocenionych właściwościach zdrowotnych, dla których powinien mieć stałe miejsce w codziennej diecie. Dużo mówi się o nim w kontekście usuwania toksyn z organizmu, gdyż wspiera pracę wątroby, pobudza metabolizm i przy tym oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych. Buraki są także cennym wsparciem dla trawienia, gdyż zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i przy tym zapobiega zaparciom.  

Dodatkowo jest to wsparcie lepszego funkcjonowania układu krwionośnego. Buraki zalecane są między innymi w diecie zapobiegającej anemii. To również działanie wspierające dla naczyń krwionośnych i zapobieganie tworzeniu się zwapnień w żyłach i tętnicach. Picie soku z buraka może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Buraki poprzez zawarte w nich azotany poprawiają funkcjonowanie mózgu, wpływając na procesy myślowe czy pamięć krótkotrwałą. Warto także wiedzieć, że dzięki minerałom i witaminom wzmacniają układ kostny i układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom i przeziębieniom. Warzywo to jest szczególnie cenne w kontekście aktywności fizycznej, gdyż spożywanie buraków zwiększa wytrzymałość i wydolność krążeniowo-oddechową. 

Sprawdź też: Pij każdego ranka. Zapomnisz o słodyczach i poprawisz koncentrację

Jak włączyć buraki do codziennej diety?

Buraki czerwone są łatwo dostępnym i tanim “super foodem", który chętnie uprawiany jest w Polsce. Jeśli nie z własnych grządek, z łatwością można zdobyć to warzywo w sklepach i na lokalnych targach. A to już prosta droga do tego, aby regularnie włączać je do swojej diety. Zwłaszcza że z powodzeniem można je przechowywać w chłodnych miejscach przez długi czas, dzięki czemu buraki są zawsze pod ręką.  

Można wykorzystać je na wiele sposób. Przede wszystkim warto sięgać po surowe buraki, a także po świeżo wyciskany sok. Ciekawym i zdrowym rozwiązaniem są również kiszone buraki. Ponadto warzywo to świetnie sprawdzi się jako jeden ze składników koktajli, sałatek, zup i kremów.

Zobacz też:

Wyjmij z kuchennej szafki i zanieś do samochodu. Pożegnasz uciążliwy problem

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowie