Reklama
Reklama

To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. W Polsce rośnie na pęczki i kosztuje grosze

Sezon wiosenno-letni to idealny moment na włączenie do codziennej diety większej ilości warzyw. Warto postawić na takie, które są nam dobrze znane i łatwo dostępne. Jednym z nich jest burak, który należy do grona najzdrowszych warzyw na świecie. Często niedoceniany wspiera organizm na wielu płaszczyznach, przez co zasługuje na stałe miejsce w jadłospisie. Dowiedz się, jakie posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Burak od wieków doceniany jest jako warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Bogaty w liczne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze powinien być nieodłącznym elementem każdej diety. Najlepsze jest to, że powszechnie uprawiany jest w Polsce, przez co można go z łatwością kupić i to za przyzwoitą cenę.  

Burak — tani i łatwo dostępny sprzymierzeniec zdrowia

Burak zwyczajny to warzywo korzeniowe o kilku odmianach, wśród których wymienia się buraka ćwikłowego, pastewnego czy cukrowego. Na naszych talerzach najczęściej trafia natomiast burak ćwikłowy, który może być przygotowywany na rozmaite sposoby. Wyśmienicie smakuje w postacie gotowanej, pieczonej, kiszonej, a także jako sok. Najważniejsze jest jednak to, że bez względu na formę, burak zachowuje swoje prozdrowotne właściwości, które są nieocenione w kontekście naszego zdrowia.  

Jest to bowiem prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o licznych witaminach, wśród których wymienia się witaminę C, A, E, K, a także witaminy z grupy B. Nie można nie wspomnieć o licznych minerałach, takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor czy cynk oraz o takich składnikach jak kwas foliowy, błonnik pokarmowy bądź też liczne przeciwutleniacze. W kontekście zdrowia ważna jest również ogromna ilość antocyjanów i flawonoidów.  

W buraku na uwagę zasługuje także betaina, która działa przeciwzapalnie i wspiera funkcje wątroby między innymi w kontekście usuwania toksyn. Co ciekawe, najwięcej wartości odżywczych znaleźć można w świeżo wyciśniętym soku z buraka. 

Zobacz także: O tej porze nigdy nie jedz owoców. Zamiast pomagać, szkodzą

Na co pomagają buraki? Wsparcie dla wątroby i lepszego trawienia

Burak to przykład warzywa o nieocenionych właściwościach zdrowotnych, dla których powinien mieć stałe miejsce w codziennej diecie. Dużo mówi się o nim w kontekście usuwania toksyn z organizmu, gdyż wspiera pracę wątroby, pobudza metabolizm i przy tym oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych. Buraki są także cennym wsparciem dla trawienia, gdyż zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i przy tym zapobiega zaparciom.  

Dodatkowo jest to wsparcie lepszego funkcjonowania układu krwionośnego. Buraki zalecane są między innymi w diecie zapobiegającej anemii. To również działanie wspierające dla naczyń krwionośnych i zapobieganie tworzeniu się zwapnień w żyłach i tętnicach. Picie soku z buraka może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Buraki poprzez zawarte w nich azotany poprawiają funkcjonowanie mózgu, wpływając na procesy myślowe czy pamięć krótkotrwałą. Warto także wiedzieć, że dzięki minerałom i witaminom wzmacniają układ kostny i układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom i przeziębieniom. Warzywo to jest szczególnie cenne w kontekście aktywności fizycznej, gdyż spożywanie buraków zwiększa wytrzymałość i wydolność krążeniowo-oddechową. 

Sprawdź też: Pij każdego ranka. Zapomnisz o słodyczach i poprawisz koncentrację

Jak włączyć buraki do codziennej diety?

Buraki czerwone są łatwo dostępnym i tanim “super foodem", który chętnie uprawiany jest w Polsce. Jeśli nie z własnych grządek, z łatwością można zdobyć to warzywo w sklepach i na lokalnych targach. A to już prosta droga do tego, aby regularnie włączać je do swojej diety. Zwłaszcza że z powodzeniem można je przechowywać w chłodnych miejscach przez długi czas, dzięki czemu buraki są zawsze pod ręką.  

Można wykorzystać je na wiele sposób. Przede wszystkim warto sięgać po surowe buraki, a także po świeżo wyciskany sok. Ciekawym i zdrowym rozwiązaniem są również kiszone buraki. Ponadto warzywo to świetnie sprawdzi się jako jeden ze składników koktajli, sałatek, zup i kremów.

Zobacz też:

Truskawki psują się już na drugi dzień? Najpewniej popełniasz ten popularny błąd

W tym rejonie Polski jest najwięcej grzybów. Prawie każdy wraca z lasu z pełnym koszykiem

Ile wody trzeba pić dziennie? Wcale nie 2 litry

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowie