Ten sok obniża ciśnienie i usprawnia trawienie. Babcine dobro wraca do łask
Jeszcze nie tak dawno trudno było sobie wyobrazić babciną spiżarnię bez przynajmniej kilku butelek tego ciemnoczerwonego soku. Ten domowy specyfik sprawdzał się na wiele dolegliwości, jednak później odszedł nieco w zapomnienie. Na szczęście ponownie wraca do łask i cieszy się popularnością między innymi wśród osób z nadciśnieniem czy też problemami metabolicznymi. Poznaj więcej zalet soku z czarnego bzu i przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Aktualnie coraz więcej osób sięga po naturalne metody wspierania zdrowia. Wiele z nich znane już było przez naszych dziadków. Tak jest między innymi w przypadku soku z czarnego bzu, który powinien się znaleźć w każdej spiżarce. To remedium na wiele dolegliwości, które słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Czarny bez obradza soczystymi owocami, które skrywają prawdziwą bombę prozdrowotnych składników. Można je wydobyć, przygotowując sok z czarnego bzu, który po chwili zapomnienia, ponownie zyskuje coraz większą popularność. Jest to bowiem skarbnica korzyści dla zdrowia, którą można włączyć do swojej diety na wiele sposobów.
W składzie soku znajduje się między innymi prawdziwe bogactwo witamin, w tym witamina C wpływająca na odporność, witamina A wspierająca zdrowie oczu, a także witaminy z grupy B. Ponadto to cenne źródło minerałów, wśród których wymienia się potas, wapń czy też żelazo.
Na tym jednak nie koniec. Owoce czarnego bzu zawierają także silne antyoksydanty, czyli antocyjany będące silnymi przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki. Ponadto znaleźć można w nich flawonoidy, a także kwas chlorogenowy i szikimowy.
Zobacz także: Ten napój bije na głowę zieloną herbatę. Jest idealny przy odchudzaniu
Za czasów naszych babć sok z czarnego bzu był niezwykle popularny ze względu na wspomaganie odporności. Jego regularne spożywanie pomaga bowiem zapobiegać przeziębieniom i infekcjom, a także skracać czas choroby. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, hamując ich namnażanie. Ponadto łagodzi objawy infekcji, takie jak ból gardła, kaszel czy katar.
W ostatnim czasie o soku z czarnego bzu zrobiło się głośno w kontekście jego innych właściwości, a jest ich całkiem sporo. Wspiera on między innymi procesy detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu z toksyn czy też metali ciężkich. Ponadto chroni serce i naczynia krwionośne. Dzięki flawonoidom wspiera zdrowie serca i poprawia krążenie krwi. Ponadto uelastycznia naczynia krwionośne, co może przyczynić się do zmniejszenia ciśnienia krwi, zapobiegając nadciśnieniu.
Sok z czarnego bzu to także sprzymierzeniec obniżania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo regularne picie tego soku wspomaga trawienie, poprzez wsparcie pracy układu pokarmowego. Wspomaga perystaltykę jelit i działa moczopędnie, wpływając na wspomniane już oczyszczanie organizmu.
Może cię zainteresować: Pij tę herbatę codziennie. Koi nerwy i wspiera układ trawienny
Choć owoce czarnego bzu skrywają w sobie ogrom dobra, w postaci surowej są toksyczne i koniecznie wymagają obróbki termicznej. Wobec tego dopiero przyrządzony z nich sok jest bezpieczny i przy tym niezwykle zdrowy.
W zależności od efektów, które chcemy uzyskać, sok ten można stosować na wiele sposobów. Profilaktycznie zaleca się picie 1-2 łyżek dziennie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W czasie infekcji czy też przeziębienia można dawkę te zwiększyć do nawet 3-4 łyżek dziennie.
Warto go dodawać między innymi do herbaty. W ten sposób można stosować go na co dzień, aby nie tylko zadbać o odporność, ale również o układ krążenie oraz o lepszą pracę układu trawiennego. Jest to naturalna metoda wsparcia zdrowia, po którą warto sięgać przez cały rok.
Zobacz też:
Chcesz zamrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie, inaczej będą niesmaczne
Tak wyczyścisz grilla bez szorowania. Wszystko czego potrzebujesz, masz w kuchni