Przynieś ze spaceru i zaparz jak herbatę. Wzmocnisz odporność i zredukujesz stres
Wiosną warto korzystać z dobrodziejstw natury. Wybierając się na spacer, możemy zerwać pewne kwiatostany, które pozwolą nam zadbać o nasze zdrowie. Przygotowując z nich odżywczy napar, nie tylko zadbamy o swoją odporność, ale i zredukujemy stres. Podpowiadamy, jak przygotować smaczną i zdrową herbatę z leszczyny.
Leszczyna pospolita głównie kojarzy się ze smacznymi orzeszkami. Jednak warto zwrócić na nią uwagę wiosną, gdy możemy zebrać jej kwiatostany i przyrządzić z nich cenny napar. Jest on źródłem wielu ważnych substancji, które pozwolą nam pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a także ułatwią relaks i pomogą zmniejszyć stres. Sprawdź, jak przyrządzić naturalną herbatę z leszczyny i jak ona działa.
Przygotowując napar z leszczyny, możemy przede wszystkim zwiększyć swoją odporność. Oprócz tego regularne picie go zadziała wzmacniająco na naczynia krwionośne, a także złagodzi stany zapalne układu moczowego oraz pokarmowego.
Leszczyna znana jest również z tego, że pomaga się zrelaksować i odprężyć, dlatego polecana jest osobom, które są narażone na stres oraz napięcia nerwowe. Oprócz tego warto stosować ją, gdy mamy problem z obrzękami czy kłopoty z krążeniem.
Cenne właściwości tego produktu, wynikają z tego, że męskie kwiaty leszczyny, a także liście i kora tego gatunku, zawierają wiele korzystnych dla zdrowia substancji. Są to między innymi olejki eteryczne, garbniki oraz flawonoidy.
Co więcej, leszczyna jest dobrym źródłem białka. W dodatku świetnie wspomaga układ hormonalny i łagodzi ból gardła. Pamiętajmy jednak, że nie zaleca się spożywania naparu z leszczyny kobietom w ciąży, dzieciom poniżej 12. roku życia oraz osobom, które mają alergię na orzechy laskowe lub pyłki leszczyny.
Bardzo ważne jest to, aby na napar zbierać wyłącznie kwiatostany męskie leszczyny, które zawierają pyłek. Nie zrywamy różowych kwiatów żeńskich, z których w przyszłości rozwiną się owoce.
Z racji tego, że leszczyna kwitnie zimą, to kwiatostany męskie możemy zbierać przez kilka miesięcy, a dokładniej od stycznia do połowy kwietnia. Są one jednak najbardziej wartościowe, kiedy jeszcze nie pylą zbyt mocno, ponieważ wtedy mają największą ilość cennych substancji.
Czytaj również: Masz problemy z zasypianiem? Wyjmij z szafy jedną rzecz, a będziesz spać jak dziecko
Samo przygotowanie naparu z leszczyny nie jest trudne. Do zrobienia go będziemy potrzebowali 350 ml wrzątku i garść świeżych lub suszonych bazi leszczyny. Napar robimy, wsypując leszczynę do kubka lub filiżanki i zalewając ją wrzącą wodą.
Pozostawiamy herbatę pod przykryciem, aby się zaparzyła, odczekując około 15 minut. Następnie odcedzamy napar i pijemy go na ciepło. Chcąc wzbogacić jego smak, możemy do napoju dodać nieco miodu lub wrzucić plasterek pomarańczy czy cytryny.
Zobacz też:
Te grzyby już można znaleźć w lasach. Chwytaj koszyk i leć, nim ktoś cię ubiegnie
Stosujesz perfumy w ten sposób? Uważaj, to może być groźne dla Twojego zdrowia
W PRL-u było rarytasem. Dziś nikt go nie pije, a działa jak miotełka na jelita