Reklama
Reklama

Rośnie nawet w parku, ale nikt go nie zbiera. Jest jadalny i do tego smaczny

Wiele gatunków grzybów jest pomijanych w czasie grzybobrania, choć są w pełni jadalne i do tego smaczne. Być może dlatego nie lądują w koszyku, gdyż wyglądają dość niepozornie, a do tego rosną w nieoczywistych miejscach. Tak jest w przypadku tego grzyba, który, zdaniem wielu grzybiarzy zachwyca smakiem i wykorzystaniem w kuchni.

Najbardziej doświadczeni grzybiarze nie znają tego gatunku, który niepozornie lubi rosnąć nie w lasach, a na łąkach, pastwiskach czy nawet w parku i na trawniku koło domu. Często pomijamy, okazuje się być prawdziwym rarytasem — niezwykle aromatycznym i pełnym smaku. Przy następnym poszukiwaniu grzybów, warto wziąć go pod uwagę. 

Czy twardzioszek przydrożny jest jadalny? Nie tylko jadalny, ale i smaczny 

Twardzioszek przydrożny to niepozorny grzyb należący do rodziny twardzioszkowatych. Nie sposób znaleźć go w lasach, gdyż obficie porasta łąki, nieużytki rolne, pastwiska czy nawet trawniki przy domu. Zdaniem wielu grzyboznawców to jeden z najsmaczniejszych grzybów, który swoim smakiem bije nawet te najpopularniejsze gatunki. 

Nie ma więc już wątpliwości co do tego, czy twardzioszek przydrożny jest jadalny. Nie dość, że należy do grona jadalnych grzybów, to jeszcze do tych, które są prawdziwym rarytasem w kuchni.  

Często jest pomijany między innymi, dlatego, że porasta nieoczywiste miejsca. Pierwsze jego okazy mogą pojawić się przy dobrej pogodzie już nawet w maju i ich wysyp może trwać aż do późnego października. Warto skorzystać z urodzaju na ten gatunek i szukać go nawet przy domu lub na spacerze w parku. Twardzioszek przydrożny sprawdza się bowiem w kuchni w każdej postaci.  

Kapelusze twardzioszka nadają się do suszenia, smażenia, duszenia, a także do przyrządzania aromatycznych farszów, sosów i zup. Zdaniem wielu miłośników grzybów, najlepiej smakują w najprostszej postaci, czyli podsmażone na maśle. 

Zobacz także: Wszyscy myślą, że ten grzyb jest trujący. Tymczasem w sosie to niebo w gębie

Jak wygląda twardzioszek przydrożny? Szukaj go nawet na spacerze w parku  

Planując zbiory twardzioszka przydrożnego, trzeba dobrze poznać jego specyfikę, gdyż łatwo można go pomylić z innymi grzybami, takimi jak chociażby łysostopek cierpki czy z niektórymi odmianami lejkówek. W związku z tym, tak jak w przypadku innych gatunków grzybów, twardzioszka należy zbierać tylko przy stuprocentowej pewności co do okazu.  

Rozpoznać go można między innymi poprzez mały i wypukły kapelusz o średnicy 2-5 cm o kolorze jasnobeżowym lub kremowym. Jego środek zaś jest znacznie jaśniejszy. Blaszki są szeroko rozstawione, jasne i nie stykają się z trzonem, który jest z kolei cienki, elastyczny i włóknisty.  

Twardzioszek charakteryzuje się między innymi zapachem, który jest delikatny, nieco korzenny i całkiem przyjemny dla nosa. Miąższ jest natomiast elastyczny i o łagodnym smaku. Nie powinno się rozpoznawać grzybów po samym zapachu, ale może być on czasami cenną wskazówką. Warto więc twardzioszka szukać na łąkach i w parkach. Umiejąc go rozpoznawać, może stać się smakołykiem w kuchni, gdyż zachwyca smakiem i sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. 

Zobacz też:

Tak szybko wyczyścisz nagrobek z lastryko. Bez smug i zacieków w kilka minut

Pluskwy nie dostaną się do twojego mieszkania. Wystarczy, że zrobisz to

Mleko nigdy więcej nie wykipi. Wystarczy, że przed gotowaniem zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby