To idealna przekąska dla seniorów na zimę. Ma pełno witamin i minerałów
Zimną w sklepach wybór świeżych owoców i warzyw jest mniejszy, chcąc zastąpić tego typu produkty w diecie, warto sięgnąć po zdrową i smaczną przekąskę, którą są... również owoce, tyle że w nieco innej formie. Można je wsypać do miseczki lub dodać do innych potraw. Po co, szczególnie seniorzy, powinni sięgnąć zimą?
Obecnie istnieje wiele sposób pozwalających na przechowywanie żywności, niemniej jednak niektóre z nich pozabawiają np. owoce części składników odżywczych, a inne np. mrożenie sprawiają, że tracą one swoją elastyczność i często mają nieco gorszy smak. Dlatego też coraz większą popularnością cieszy się liofilizacja.
Proces ten polega na zamrożeniu owoców (ok. -40 st. C) i obniżenia ciśnienia, które pozwala wodzie bezpośrednio przejść w parę, a w końcowym etapie dosusza się owoc w wyższej temperaturze. Dzięki temu produkty zachowują większość witamin i minerałów w tym błonnik oraz antyoksydanty. Nie tracą również smaku, aromatu oraz koloru. Stają się lekkie, chrupiąca, a także mają długi termin przydatności do spożycia — dodatkowo nie zawierają konserwantów.
Usunięcie wody z owoców czyni je również idealną przekąską na zimę, kiedy trudno kupić niektóre świeże produkty sezonowe — a jeśli są dostępne to często, aby nie zepsuły się podczas długiej podróży, zawierają konserwanty. Warto także pamiętać, że liofilizowane owoce nie wymagają mycia czy obieranie — można je od razu zjeść czy też dodać do innych dań.
Sprawdź także: Takiego miodu nigdy nie kupuj. Nie ma żadnych właściwości zdrowotnych
Liofilizować można praktycznie wszystkie owoce. Ten proces przede wszystkim dotyczy truskawek, malin, jabłek, bananów, ananasów i wiśni. Czasami można kupić również liofilizowane mango, gruszkę, żurawinę czy też śliwkę. Sporą popularnością cieszą się owoce, które są dostępne tylko w określonym sezonie m.in. wiśnie. To właśnie one są jednym z najzdrowszych wyborów w przypadku liofilizowanych produktów. Świetnie uzupełnią dietę seniorów i nie tylko. Znajdziemy w nich mnóstwo minerałów i witamin, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu pokarmowego.
Przeczytaj też: Grzyby susz dokładnie w takiej temperaturze. Długo będą smaczne i aromatyczne
W 100 g świeżych wiśni znajdziemy: 16 g węglowodanów, 1,5 g błonnika i 1 g białka, 12 mg wapnia, 12 mg magnezu, 23 mg fosforu oraz 10 mg witamin C. Mają również sporo innych mikroelementów w mniejszych ilościach. Świeże wiśnie są nisko kaloryczne we wspomnianych 100 g znajduje się ok. 50 kcal.
Ponadto owoce te w ok. 80 proc. składają się z wodu — liofilizacja się jej pozbywa, z tego też powodu w 100 g liofilizowanych wiśni (ok. 350 kcal), znajdziemy znacznie więcej składników odżywczych m.in. ok. 70 g węglowodanów, 9 g błonnika i 6 g białka.
Źródło: fas.usda.gov
Zobacz też:
Tak wybierzesz słodkie mandarynki. Wystarczy, że zwrócisz na to uwagę w sklepie
Zagotuj i wyczyść zamszowe buty. Będą czyste, bez zacieków i przetarć
Weź z kuchni i połóż na parapecie. Zapomnisz o mokrych oknach i wilgoci