Grzyby susz dokładnie w takiej temperaturze. Długo będą smaczne i aromatyczne
Suszone grzyby to klasyk w polskiej kuchni, który sprawdza się przy przygotowywaniu aromatycznych zup oraz sosów. Dobrze mieć więc swój własny zapas przygotowany z tegorocznych zbiorów. Aby cieszyły swoim aromatem oraz wartościami przez wiele miesięcy, należy wysuszyć je w prawidłowy sposób. Nie bez znaczenia jest tutaj wysokość temperatury. Jaka jest najlepsza i bezpieczna dla smaku grzybów?
Tegoroczny sezon na grzyby zdecydowanie można zaliczyć do udanych. Obfitość zbiorów pozwala zrobić solidne zapasy na zimowe miesiące. Jednym z najstarszych i zarazem najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie grzybów jest ich suszenie. W ten sposób zyskują niepowtarzalny smak i aromat, a do tego mogą być magazynowane przez długi czas, ale tylko wtedy, gdy zostaną prawidłowo wysuszone.
Suszone grzyby to niepowtarzalny smak, zapach i wartości odżywcze, z których można korzystać nawet długo po zakończonym sezonie na grzybobranie. To bogate źródło białka, błonnika, a także witamin i minerałów. Długi okres przechowywania to jednak ich największa zaleta. Aby tak jednak było, trzeba pamiętać o kilku kwestiach podczas suszenia grzybów.
Przede wszystkim nie wszystkie gatunki grzybów się do tego nadają. Najlepiej sprawdzają się te, które są mięsiste i zwarte, o stosunkowo niskiej zawartości wody. Dobre będą więc podgrzybki, borowiki, koźlarze czy też smardze. Poddają się procesowi suszenia, zachowując przy tym swoją strukturę i aromat. Niektóre gatunki grzybów, takie jak uwielbiane maślaki czy kanie lepiej poddawać innym formom konserwowania, gdyż kruszeją, tracą swój aromat i stają się nijakie.
Przy suszeniu grzybów ważny jest nie tylko gatunek grzyba, ale i jego kondycja. Nie sprawdzą się tutaj bardzo młode, a także bardzo stare okazy. Nie warto również suszyć nadpsutych grzybów, gdy po obróbce stają się niesmaczne i bezwartościowe.
Zobacz także: Grzyby mrożę tylko w ten sposób. Są smaczne i aromatyczne nawet rok później
Przed suszeniem grzybów należy je odpowiednio przygotować, czyli oczyścić na sucho. To ważne, aby nie używać do tego wody, by grzyby nie nasiąkły wilgocią, przez którą utracą smak i aromat, a do tego szybciej spleśnieją. Dobrze wiec oczyścić je za pomocą pędzelka i nożyka, którym dobrze również pokroić kapelusze i trzony na plasterki średniej grubości. Zbyt cienkie będą się kruszyć, zaś zbyt grube mogą się dobrze nie wysuszyć.
Grzyby warto suszyć, dzieląc je według gatunku i wielkości. Ponadto dobrze osobno suszyć kapelusze i trzony, gdyż różnią się strukturą, a więc i czasem schnięcia. Dobre i pełne wysuszenie grzybów to podstawa, dla ich smaku oraz trwałości. Niedosuszone szybko zaczną pleśnieć.
Grzyby suszyć można na wiele sposobów. Tradycyjny, czyli wieszanie na nitce w przewiewnym miejscu sprawdza się przy dobrej pogodzie, ale niestety zajmuje sporo czasu. Znacznie skuteczniejszym i szybszym jest suszenie grzybów w piekarniku. Wymaga to jednak ostrożności oraz wiedzy na temat odpowiedniej temperatury. Ta nie może być ani za niska, ani za wysoka.
Optymalna temperatura do suszenia grzybów nie powinna przekraczać 50-60 st. C. Ponadto w czasie suszenia, drzwiczki od piekarnika powinny być otwarte, by para miała gdzie uchodzić. Należy regularnie kontrolować proces suszenia grzybów, aby nie doprowadzić do ich przesuszenia. Jeśli nie posiadasz profesjonalnej suszarki do grzybów, piekarnik wydaje się być najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
Może cię zainteresować: Grzyby gotuj tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i jędrność
Wysuszone grzyby powinny być elastyczne i zdecydowanie nie wilgotne. Chcąc sprawdzić ich stan, najlepiej przełamać jeden z nich. Jeśli są dobrze wysuszone będą pękać z lekkim trzaskiem. Jeśli natomiast będą się kruszyć oznacza to, że są przesuszone. Zbyt gumowata struktura to z kolei oznaka niedosuszenia.
Prawidłowe wysuszenie grzybów to klucz do możliwości przechowywania ich przez wiele miesięcy. Najlepiej składować je w szczelnych i suchych pojemnikach. Sprawdzą się zakręcane słoiki czy też grube papierowe torby. Ważne, by do suszonych grzybów nie docierała wilgoć, światło oraz powietrze, gdyż wtedy może pojawić się na nich pleśń.
Zobacz też:
Tego grzyba omijaj szerokim łukiem. Do złudzenia przypomina prawdziwka
Wiatr nie zniszczy więcej wiązanek na grobach. Wystarczy, że zrobisz to
Wszyscy trzymamy je w domach. To przez nie Wi-Fi ledwo zipie