Reklama
Reklama

Grzyby gotuj tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i jędrność

Gotowanie grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, jeśli zostanie źle przeprowadzone, może pozbawić je smaku oraz zapachu. Przez to przyrządzane z nich dania tracą na wartości. Dlatego też warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki, którym gotowane grzyby zachowają smak i konsystencję. Podpowiadamy jak to zrobić.

Grzyby nie należą do produktów lekkostrawnych, jednak metody obróbki takie jak gotowanie sprawiają, że są one łatwiej trawione przez organizm. Ponadto taki sposób może wydobyć ich smak, szczególnie jeśli pamięta się o kilku zasadach dotyczących gotowania świeżych i suszonych grzybów.

Jak powinno gotować się świeże grzyby?

Świeże grzyby zawierają w sobie związek organiczny zwany chityną — nie jest ona szkodliwa, ale ludzki organizm jej nie trawi. Przez co produkty, które ją zawierają, są ciężkostrawne. Gotowanie pozwala na usunięcie tego związku z grzybów, przez co zupy, sosy, czy też inne dania z borowików, podgrzybków bądź innych gatunków nie będą powodować problemów z układem trawiennym. 

Czas gotowania grzybów jest zależny od ich gatunku. Jednak początkowe kroki w każdym przypadku wyglądają tam samo. Na początku należy oczyścić grzyby z piasku, igieł i liści, a także upewnić się, czy nie są robaczywe. Kolejno można je opłukać wodą, ale nie moczyć, gdyż w takim przypadku niepotrzebnie wchłoną wodą. Następnie powinno się je umieścić w garnku — co ważne wrzuca się je do zimnej wody i pozwala im gotować (grzybów nie powinno się umieszczać we wrzątku). Większość gatunków powinno się gotować przez kwadrans, jednak twarde grzyby takie jak borowiki mogą wymagać gotowania przez ok. pół godziny.

Przeczytaj też: Pieczarki więcej nie ściemnieją podczas smażenia. Wystarczy kilka kropel tego

Jak powinno gotować się suszone grzyby? 

Suszenie grzybów to jedna z najlepszych metod ich przechowywania. Dobrze ususzone i ugotowane zachowują swój smak i aromat. Przed gotowaniem suszonych grzybów ważne jest ich namoczenie, co istotne powinno się to robić w letniej wodzie (zalewanie ich wrzątkiem może sprawić, że staną się bardzo miękkie i będą się rozpadać). Grzyby należy namaczać przez minimum 3 godziny. Najlepiej włożyć je go garnka i zalać wodą, tak aby przykryć grzyby. 

Po namoczeniu grzybów należy je odcedzić i zalać świeżą, zimą wodą, a następnie zagotować i gotować na małym ogniu. Suszone grzyby powinno się gotować mniej więcej przez 45 minut. Warto po ok. półgodzinnym gotowaniu sprawdzić ich stan. Mniejsze kawałki mogą wymagać nieco krótszego gotowania. Poza tym podczas tego procesu może pojawić się piana — jest to naturalne, ale warto ją usuwać.  

Zobacz też:

Najzdrowsze warzywo świata nie tylko wzmacnia odporność. Świetnie wygładza zmarszczki

Mam pełną spiżarnię takiej papryki w słoikach. Rodzina chce jeść ją na okrągło

Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | grzyby