Pieczarki więcej nie ściemnieją podczas smażenia. Wystarczy kilka kropel tego
Pieczarki bardzo często goszczą w naszej kuchni, ponieważ są smacznym i aromatycznym składnikiem wielu dań, zup czy sosów. Chcąc jednak, by zachowały one swój delikatny, jasny kolor, warto wiedzieć, co do nich dodać, aby nie ciemniały podczas obróbki termicznej. Sprawdź, jak smażyć lub gotować pieczarki, by zachowały swoją pierwotną barwę.
Pieczarki są doskonałym składnikiem wielu potraw, więc bardzo często przygotowujemy je w swojej kuchni. Zazwyczaj jednak podczas smażenia czy gotowania zaczynają one ciemnieć i tracą swój apetyczny wygląd. Na szczęście możemy temu zapobiec w prosty sposób. Podpowiadamy, co zrobić, aby pieczarki zachowały swój jasny kolor.
Wbrew pozorom ciemnienie pieczarek podczas smażenia nie jest czymś złym. Jest to bowiem naturalny proces, który jest skutkiem reakcji enzymatycznej. Wynika to z tego, że w miąższu grzybów znajdują się enzymy, które gdy dojdzie do kontaktu z tlenem, utleniają związki fenolowe, które obecne są w pieczarkach.
Reakcja ta sprawia, że powstają ciemne pigmenty, tzw. melaniny, które odpowiadają za brązowienie pieczarek. Warto wiedzieć, że cały ten proces rozpoczyna się już w momencie, w którym uszkadzamy strukturę grzyba, do czego dochodzi podczas krojenia, a nawet obierania czy mycia. Dodatkowo pod wpływem ciepła podczas smażenia, aktywność tych enzymów jest przyspieszona. Wysoka temperatura sprawia więc, że zmienia się kolor pieczarek.
Czytaj również: Dosyp pół łyżeczki do porannej kawy. Zyska wyjątkowy aromat, a ty stracisz kilogramy
Chcąc jednak zachować pierwotny kolor pieczarek, możemy w łatwy sposób zapobiec ich zmianie barwy podczas obróbki termicznej. Wystarczy zastosować pewną sprawdzoną metodę, dzięki której pieczarki nie będą ciemne.
Okazuje się bowiem, że wystarczy dodać odrobinę kwasu. Może on pochodzić z cytryny lub octu. Dzięki temu, że obniża pH, to także hamuje działanie enzymów. Sprawi to, że pieczarki pozostaną jasne i będą się prezentowały apetycznie.
Wystarczy, że dodamy około 5 kropli soku z cytryny lub octu, wlewając je na patelnię, na której smażymy pieczarki. Jest to idealna ilość, która nie wpłynie na smak potrawy, ale pozwoli zahamować proces ciemnienia. Najlepiej skropić pieczarki od razu po wrzuceniu ich na rozgrzany tłuszcz. Wynika to z tego, że im szybciej to zrobimy, tym większe mamy szansę, że produkt nie ściemnieje.
W przypadku natomiast, gdy gotujemy lub blanszujemy pieczarki, także możemy zastosować ten sposób. Wtedy to kilka kropel octu czy soku z cytryny dodajemy do wody, w której będą przygotowywane grzyby. Musimy jednak mieć świadomość, że co prawda kwas spowalnia ciemnienie, ale nie jest w stanie zatrzymać go całkowicie.
Zobacz też:
Te chipsy możesz jeść nawet na diecie. Dietetyczka wskazuje najzdrowsze marki
Rezygnujesz z chleba w czasie diety? Dietetyczka radzi, czym go zastąpić
Od lat marynuję grzyby "po włosku". 1 składnik marynaty daje im wyjątkowy smak