Reklama
Reklama

Smażysz schabowe? Nałóż durszlak na patelnię. To najlepszy trik, jaki zdradziła mi babcia

Smażenie jest nieodłączną częścią przygotowywania wielu potraw. Schabowe, mielone czy bitki to tylko niektóre spośród dań, które muszą zostać poddane obróbce termicznej na patelni. Jednak wiele osób narzeka na pewien problem, który często pojawia się przy okazji smażenia. Chodzi o pryskający tłuszcz. Na szczęście, istnieje na to pewien sprytny sposób.

Smażenie – jak wydobyć z potraw doskonały smak?

Smażenie jest jednym z najpopularniejszych sposobów na obróbkę termiczną pożywienia. Jak to się dzieje, że produkty przygotowywane na patelni mają tak specyficzny smak i aromat różniący się od tego, który powstaje wskutek choćby gotowania? Wynika to z tak zwanej reakcji Maillarda, dzięki której smażona potrawa uzyskuje charakterystyczne, złoto-brązowe zabarwienie. Podczas reakcji powstają związki wzbogacające smak usmażonego dania. Dodatkowo smażone produkty nie wysychają tak szybko, jak np. pieczone.

Warto jednak wspomnieć, że smażenie nie jest zbyt zdrową metodą obróbki termicznej. W wysokich temperaturach tłuszcz wydziela szkodliwe substancje, takie jak akroleina. Co istotne, do smażenia należy wybierać tłuszcze, które mają wysoką temperaturę dymienia. Chodzi tu między innymi o rafinowane oleje (np. słonecznikowy i rzepakowy). 

Olej pryska podczas smażenia? Zakryj patelnię durszlakiem

Jedną z wad smażenia jest częste pryskanie rozgrzanego tłuszczu. W takiej sytuacji nietrudno o poparzenie. Na szczęścia istnieje pewien sprytny sposób wykorzystywany przez wprawione w sztuce kulinarnej babcie, dzięki któremu można ograniczyć pryskanie oleju podczas smażenia ulubionej potrawy. Wystarczy użyć metalowego durszlaka.

Przeczytaj też: Tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków? Prawdopodobnie popełniłeś ten powszechny błąd

Durszlak położony na patelnię skutecznie zniweluje pryskanie oleju na wszystkie strony. Co istotne, dzięki dziurkom, zapewniony zostanie odpowiedni obieg powietrza, wskutek czego potrawy faktycznie będą się smażyć, a nie dusić.

Dobrze pamiętać, by nie przykrywać patelni półmiskiem lub talerzem. Wysoka temperatura może sprawić, że naczynie pęknie i rozleci się, a jego pozostałości wylądują w przygotowywanym daniu.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki