Reklama
Reklama

Czego używać do smażenia? Dietetyk wyjaśnia, który tłuszcz jest najzdrowszy

Zastanawiałaś się kiedyś, czy do smażenia lepiej smalcu czy masła, a może jesteś fanem oleju kokosowego albo oliwy? Opinie są różne, ale niedawno swoim zdaniem na ten temat podzielił się znany dietetyk dr Michał Wrzosek. Ekspert podpowiada, których tłuszczów unikać, a które najlepiej nadają się do obróbki termicznej.

Czy na pewno wiesz, którego tłuszczu powinnaś używać do smażenia, aby twoje potrawy były jak najzdrowsze? Nie od dziś wiadomo, że większość dietetyków zamiast tej metody obróbki termicznej żywności polecają raczej gotować na parze. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego schabowego czy ryby w chrupiącej panierce. 

Nawet na diecie redukcyjnej od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Pamiętaj jednak, aby do smażenia mięsa użyć możliwie jak najbardziej wartościowego produktu. Ekspert od zdrowego żywienia, Doktor Michał Wrzosek w zamieszczonej na Instagramie rolce wideo wyjaśnił, który tłuszcz najlepiej wykorzystywać podczas przygotowywania obiadu.

Którego tłuszczu najlepiej używać do smażenia? Znany dietetyk rozwiewa wątpliwości

Półki w sklepach spożywczych aż uginają się od produktów, które możesz wykorzystać do smażenia mięsa lub warzyw. Wybór tłuszczy jest ogromny, ale które z nich są najzdrowsze i najlepiej nadają się do obróbki termicznej? Polacy najchętniej sięgają po olej rzepakowy lub masło klarowane. Dość popularny w naszym kraju jest również smalec. 

Znany dietetyk, dr. Michał Wrzosek w opublikowanym na Instagramie krótkim filmiku stwierdził, że smażenie na smalcu i maśle nie jest dobrym pomysłem. Wszystko to uwagi na utleniony cholesterol, który jest niebezpieczny dla zdrowia. Ekspert od zdrowego żywienia wymienił trzy, jego zdaniem, najlepsze produkty do smażenia. 

  • Olej kokosowy - Znalazł się na trzecim miejscu. Michał Wrzosek wyjaśnił, że punkt dymienia tego produktu wynosi około 180-200 stopni, ale jego stosowanie ma również wadę w postaci dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też należy stresować go z umiarem.
  • Olej z awokado - Polacy często go nie doceniają, a szkoda. Ma bowiem lekko maślany smak, przez co idealnie nadaje się do smażenia zwłaszcza słodkich produktów. Jest odporny na utlenianie, a punkt dymienia tego produktu jest bardzo wysoki. Doktor Michał Wrzosek szacuje, że wynosi on około 250 stopni. 
  • Oliwa extra virgin - To właśnie ta oliwa według eksperta idealnie nadaje się do smażenia. Co prawda, Michał Wrzosek w rolce na Instagramie nie wyjaśnił dlaczego, jednak można przypuszczać, że duże znaczenie ma tutaj jej jakość. Produkt ten ma sporo składników odżywczych i najlepiej sprawdzi się ona do smażenia na płytkim tłuszczu.

Może cię zainteresować: Pijesz rano kawę z mlekiem owsianym? Dietetyk zdradza, czy to dobry pomysł              

A co z olejem rzepakowym? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Nie oznacza to jednak, ze musisz całkowicie zrezygnować ze smażenia na maśle czy oleju rzepakowym. W pierwszym przypadku wybieraj jednak to klarowane, którego punkt dymienia wynosi około 120 stopni. 

Jeżeli natomiast chodzi o popularny w naszym kraju olej rzepakowy, to wciąż wydaje się on być jednym z najzdrowszych produktów do smażenia. Pomimo tego, że znany dietetyk nie uwzględnił go w swoim rankingu, wielu innych ekspertów przekonuje, że z powodzeniem można wykorzystywać go w kuchni. 

Katarzyna Bosacka jakiś czas temu w "Dzień Dobry TVN" poradziła jednak, aby zwracać uwagę na typ oleju rzepakowego, który znajduje się w domu. Do długiego smażenia lepiej nadaje się ten rafinowany, a do krótkiego podsmażania - olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie