Dosyp pół łyżeczki do porannej kawy. Zyska wyjątkowy aromat, a ty stracisz kilogramy
Większość z nas o poranku sięga po kawę. Chcąc jednak, aby ten rytuał nie tylko był smaczny i pobudzający, ale i wartościowy dla zdrowia, warto dodać nieco egzotycznej przyprawy do ulubionego napoju. Dzięki temu pozytywnie wpłyniemy na nasz organizm. Sprawdź, co warto dodawać do kawy.
Niektóre przyprawy nie tylko dodają smaku, ale i mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Z tego powodu warto przemycać je w codziennych napojach czy daniach. Jedną z nich możemy dodawać do porannej kawy. Dzięki temu stanie się ona wartościowym napojem, który pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.
Do kawy warto dodać kardamon. Pochodzi on z rodziny imbirowatych i uprawia się go głównie w Indonezji, Indiach oraz Gwatemali. Są to zielone strączki, które mają w środku niewielkie, czarne nasiona, na których znajdują się olejki eteryczne. To właśnie one sprawiają, że kardamon ma korzenno-cytrynowy aromat, a także posiada swoje właściwości zdrowotne.
Z tego powodu uznaje się go za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Jest ona od wieków wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej, ponieważ docenia się nie tylko jej smak, ale i to jak potrafi wpływać na nasze zdrowie.
Kardamon jest cenny dla naszego organizmu, ponieważ obfituje on w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Okazuje się bowiem, że wystarczy spożywać około 3 g kardamonu dziennie, aby skutecznie obniżyć poziom trójglicerydów oraz wyregulować ciśnienie krwi.
Oprócz tego dodanie do napojów czy dań pół łyżeczki produktu dziennie może skutecznie przyspieszyć metabolizm oraz wzmocnić odporność i poprawić pracę serca. Badania przeprowadzane w USA i Meksyku wskazują, że kardamon zwiększa spalanie tłuszczu w wątrobie oraz mięśniach, tym samym wspierając redukcję masy ciała.
Musimy jednak uważać, ponieważ pomimo tego, że kardamon jest bezpieczny dla większości osób, to u niektórych wywołuje dolegliwości żołądkowe, w szczególności gdy spożyjemy go w dużej ilości. Bardzo rzadko może dojść do reakcji alergicznych.
Czytaj również: Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą
Kardamon, tak jak wspominaliśmy, warto dodawać do kawy. Wystarczy pół łyżeczki dziennie, aby przyprawa przyniosła efekty. Świetnie smakuje ona w połączeniu z kawą po turecku lub kawą latte.
Jeżeli jednak chętniej sięgamy po herbatę, to warto dodać kardamon do zielonej herbaty, naparów ziołowych lub herbaty masala chai. Oprócz tego kardamon możemy dodawać do:
- gorącej czekolady,
- kakao,
- kompotu,
- smoothie owocowego,
- naleśników,
- owsianek,
- lemoniady,
- wypieków,
- domowych dżemów,
- marynat.
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie mleka kardamonowego. Wystarczy, że pół łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalejemy gorącym mlekiem. Całość zaparzamy przez 15 minut i dosładzamy miodem. Dzięki temu uzyskamy zdrowy i smaczny napój.
Zobacz też:
Ten biszkopt zrobisz tylko z 3 składników. Jest puszysty, chociaż bez proszku
Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę
Przy tych ogórkach zwykłe małosolne wymiękają. Przepis mam od koleżanki z pracy