Reklama
Reklama

Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Zazwyczaj pijemy ją po to, by pobudziła nas do działania i pomogła się skupić. Jednak okazuje się, że odpowiednio przyrządzona kawa, może również wspomagać proces odchudzania. Wystarczy, że dodamy do niej dwa popularne składniki. Sprawdź, jak zrobić kawę wpływającą korzystnie na utratę tkanki tłuszczowej.

Kawa nie tylko pobudza, ale i wpływa pozytywnie na wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Jeśli dodatkowo dołączymy do niej pewne dwa składniki, to może ona również wspomagać proces odchudzania, co jest dobrą informacją dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Podpowiadamy, jak przygotować taką kawę.

Jaką kawę robić, aby wspomóc odchudzanie?

Kawa ma wiele zalet. Między innymi kofeina w niej zawarta, stymuluje działanie naszego układu nerwowego, dzięki czemu zmniejsza uczucie zmęczenia, zwiększa naszą koncentrację oraz uważność. Zazwyczaj działa już ona po 10 minutach, ale jej największe stężenie można zaobserwować w przeciągu 60-90 minut od momentu wypicia szklanki.

Jednak kawa może nie tylko pobudzać, ale także wspomagać proces odchudzania. Wystarczy, że wprowadzimy małą zmianę, a napój ten zyska nowe właściwości. Okazuje się bowiem, że jedyne co musimy zrobić, to dodać do filiżanki kawy dwa składniki - kakao oraz cynamon. Co więcej, kawa sama w sobie pobudza metabolizm.

Warto wziąć również pod uwagę zieloną kawę, która charakteryzuje się wysokim stężeniem polifenoli, których nie traci podczas procesu palenia ziaren. Pamiętajmy jednak, że niezależnie jaką kawę wybierzemy, aby osiągnąć pożądany efekt, musimy zadbać o zdrowe odżywianie i odpowiednią ilość ruchu.

Czytaj również: Jesienią podaję rodzinie złote mleko. Od lat nie chorują na przeziębienie

Jak cynamon i kakao wpływają na nasz organizm?

Kawa z cynamonem nie tylko świetnie wpłynie na odchudzanie, ale dodanie tej przyprawy do napoju pomoże także obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, pozwala to zwiększyć wrażliwość komórek na działanie hormonu insuliny, który bierze udział w transporcie glukozy do komórek. Dzięki temu pozwala to zmaksymalizować zużycie energii.

Warto także wspomnieć, że cynamon ma wysoką zawartość błonnika, co przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości. Nie bez znaczenia jest także kakao dodawane do kawy. Według niektórych badań to właśnie ten składnik pozwala regulować zużycie energii i metabolizm. Równocześnie zwiększa uczucie sytości.

Wobec tego oba te produkty mają pozytywny wpływ nie tylko na odchudzanie, ale i na wiele innych procesów zachodzących w naszym ciele. Jeśli chodzi o to, jak smakuje ta kawa, to wiele osób porównuje ją do mokki, ponieważ można zauważyć podobieństwo aromatu.

Jak przygotować kawę z cynamonem i kakao?

Samo przygotowanie tego cennego napoju nie jest skomplikowane. Wystarczy, że do ulubionej kawy dodamy łyżeczkę kakao oraz łyżeczkę cynamonu. Natomiast jeśli preferujemy świeżo mieloną kawę, to musimy dodać te dwa składniki, zanim zmielimy ziarna.

Kawę z cynamonem i kakao, warto pić bez dodatku cukru oraz mleka. Dzięki temu osiągniemy jeszcze lepszy efekt.

Zobacz też:

To "złośliwy" sobowtór kani. Nie jest trujący, ale paskudny w smaku

Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję

Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby