Reklama
Reklama

Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę

Drzewem wiśni warto zainteresować się nie tylko ze względu na soczyste i czerwone owoce, które zachwycają swoim słodko-kwaśnym smakiem. Uwagę warto skierować również na liście mające całkiem sporo do zaoferowania, przez co można je z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Poznaj najważniejsze właściwości liści wiśni oraz to, co koniecznie trzeba o nich wiedzieć.

Drzewa owocowe, jak sama nazwa wskazuje, w głównej mierze słyną ze swoich soczystych i smacznych owoców. Często mają jednak do zaoferowania o wiele więcej i tak jest między innymi w przypadku wiśni, której liście mają cenne właściwości i ciekawe możliwości wykorzystania, nad którymi warto zatrzymać się na dłużej.  

Na co pomagają liście wiśni? Niepozorne źródło cennych składników

Wiśnie to uwielbiane owoce sezonowe, z których chętnie przygotowuje się liczne przetwory do domowej spiżarni. Mało kto jednak zwraca uwagę na liście tego drzewa, które choć niepozorne, kryją w sobie wiele dobrego. To przede wszystkim niezwykle cenne flawonoidy i garbniki działające przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Składniki te zapobiegają między innymi przedwczesnemu starzeniu się skóry.  

Ponadto to również ważne witaminy i minerały, a także związki fenolowe wykazujące działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Nie można nie wspomnieć o olejkach eterycznych, dzięki którym liście wiśni z sukcesem mogą być wykorzystywane do nadawania aromatu niektórym potrawom. 

Poprzez bogactwo składników, liście wiśni były już wykorzystywane w medycynie ludowej wieki temu, między innymi jako składnik naparów na trawienie, a także wspomagających pracę nerek czy też niwelujących bóle reumatyczne.  

Sprawdź też: Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł

Właściwości liści wiśni. Na co trzeba uważać?  

Liście z wiśni posiadają wyjątkowe bogactwo składników, które może pomóc przy wielu dolegliwościach. Chcąc jednak korzystać z ich dobrodziejstwa, trzeba koniecznie mieć na uwadze kilka kwestii.  

Należy stosować je z rozwagą i umiarem, gdyż w swoim składzie oprócz cennych składników, posiadają również niewielkie ilości substancji trujących. W mniejszych ilościach nie stanowią zagrożenia, jednak przyjmowane w większej ilości, mogą stać się zagrożeniem. 

Zaleca się więc ich stosowanie w odpowiedni sposób, a także po obróbce. Wiele mówi się między innymi o suszonych liściach wiśni, z których z łatwością można przyrządzić napar dobry przy przeziębieniach i infekcjach. Wykorzystywane są także fermentowane liście wiśni, gdyż proces ten pozwala pozbyć się części trujących składników. Opcji jest więc kilka, jednak w każdym przypadku należy uważać, by nie przesadzić z ilością oraz częstotliwością sięgania po liście wiśni.  

Może cię zainteresować: Ogórki kiszone są miękkie jak gąbka? To znak, że popełniłeś popularny błąd

Jak wykorzystać liście wiśni w kuchni? Sposób na zdrowie i urodę  

Liście wiśni stosowane z umiarem i rozwagą mają wiele praktycznych zastosowań. Wiele osób wykorzystuje je między innymi podczas kiszenia ogórków. Podobnie jak liście porzeczki czy dębu wspomagają proces fermentacji, a także poprawiają chrupkość kiszonych warzyw. Ponadto nadają kiszonce wyjątkowego posmaku.  

Liście wiśni mogą być także ciekawym dodatkiem przy przygotowywaniu soku i innych przetworów z aronii, gdyż neutralizują jej gorzki posmak. W ten sposób mogą się przydać także przy robieniu innych przysmaków w kuchni, nadając im wyjątkowego aromatu. 

Zachowując odpowiedni umiar i rozwagę, również w przypadku suszonych liści z wiśni, można sięgnąć po napar, który posłuży między innymi do przemywania skóry. Niczym tonik, zadziała ściągająco i tonizująco, co szczególnie sprawdzi się przy cerze tłustej czy też skłonnej do niedoskonałości. Dzięki temu w naturalny sposób można zadbać o zdrowy wygląd skóry. 

Zobacz też:

To najlepsze jabłka do ciast i przetworów. Szukaj ich na targu

​Zrób to z bazylią, póki trwa sezon. Będziesz się cieszyć jej smakiem przez cały rok

To ciasto robiono non stop w PRL-u. Teraz przygotujesz je szybciej, bo bez pieczenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | owoce | zdrowie