Reklama
Reklama

Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł

Lato w pełni, a tym samym ogrody obrodziły w mnóstwo owoców, które warto wykorzystać do zrobienia domowych soków, idealnych na jesienne wieczory. Taki dodatek do herbaty nada jej smaku. To również zdecydowanie zdrowsza opcja, niż większość soków dostępnych w sklepach. Z czego warto przyrządzić przetwory? Jednym z tych owoców jest malina.

Sok z malin to dobry dodatek do herbaty, przetwory tego typu cieszą się popularnością od lat i nic nie wskazuje na to, że się to zmieni. Dlatego też warto przygotować kilka butelek, kiedy trwa sezon na maliny. A samo przyrządzenie soku nie jest trudne, wystarczy kilka składników, a pyszny dodatek do herbaty będzie zrobiony. 

Sok z malin — prosty przepis 

Najprostszy przepis na sok z malin uwzględnia tylko dwa składniki: maliny i cukier. Niemniej jednak można dodać również cytrynę. Niektórzy decydują się na urozmaicenia go przyprawami m.in. kardamonem czy też goździkami. Do przygotowania prostego soku z malin potrzebować będziesz:

  • 1 kg malin 
  • ok. 300 g cukru (może to być zwykły, trzcinowy lub puder)
  • 100 ml wody

Maliny dokładnie opłucz i włóż do garnka, zasypując cukrem — jeśli wolisz słodsze soki, to dodaj 50 g więcej, jeśli ma być w nim mniej cukru, to możesz użyć 250 gramów. Chcąc zrobić niskokaloryczny sok, zwykły cukier można zastąpić erytrytolem. Następnie dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

Gotuj, aż maliny się rozpadną i ściągnij z ognia. Zostaw do przestudzenia. Sitko wyłóż gazą i przecedzaj sok, mieszając łyżką. Przecedzony sok ponownie zagotuj — możesz spróbować, jeśli jest dla ciebie za mało słodki, to dodaj cukru. Po zagotowaniu rozlewaj do małych butelek, zakręć i odstaw. Z tego przepisu wyjdzie ok. 800 ml soku. 

Sprawdź także: Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Jest zdrowsze, dodaje energii i obłędnie smakuje

Dlaczego warto pić sok z malin? 

Domowy sok z malin jest pozbawiony konserwantów i barwników, dodatkowo można kontrolować ilość cukru. Poza tym maliny zawierają sporo mikroelementów, które mają działanie przeciwzapalnie, co jest nieocenioną pomocą w sezonie jesiennym i zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie.

W domowym soku z malin znajduje się m.in. potas, magnez i witamina C, które wspierają organizm i mogą pozytywnie wpływać na polepszenie odporności. 

Przeczytaj też: Przynieś z ogrodu i zaparz jak herbatę. Poprawia trawienie i niweluje stres


Zobacz też:

Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny

​Brzydki zapach z pralki będzie przeszłością. Wystarczy, że zmieszasz te 2 produkty

Zapomnij o elektyzujących się ubraniach. Wystarczy, że wrzucisz do suszarki 1 kulkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie