Reklama
Reklama

Ogórki kiszone są miękkie jak gąbka? To znak, że popełniłeś popularny błąd

Latem ochoczo kisimy ogórki, aby zachwycać się smakami lata zimą. Zanim jednak zdecydujesz się na przygotowanie kiszonek, najpierw sprawdź, jakich błędów unikać. W przeciwnym wypadku z przetworów wyjdą nici - będą niesmaczne i miękkie jak gąbka - wylądują w koszu zamiast na talerzach.

Nie ma większego rozczarowania niż mętna woda w ogórkach kiszonych. Wtedy możemy zapomnieć o smacznych i chrupiących przetworach. Żeby uniknąć tej kulinarnej wpadki, wystrzegaj się pewnego szkolnego błędu jak ognia. A przy okazji poznaj kilka prostych trików na perfekcyjne kiszonki. 

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzę miękkie

Na początek warto zastanowić się, dlaczego woda w ogórkach kiszonych nagle zmętniała, a same warzywa zrobiły się miękkie. Ma to związek z procesem kiszenia, czyli fermentacją mlekową. Na czym polega?

W trakcie fermentowania dochodzi do przekształcenia cukrów z warzyw w kwas mlekowy przez bakterie mlekowe. Wytwarzają się też gazy, w tym dwutlenek węgla. To właśnie one powodują "gazowanie" tuż po otwarciu słoika. 

Problem zaczyna się wtedy, gdy wspomniane gazy nie mają się gdzie ulotnić, bo zalaliśmy naczynia aż do samej zakrętki. To najczęściej popełniany błąd w trakcie robienia kiszonek. 

Przez brak wolnej przestrzeni gazy nie mogą się ulotnić, a ich nagromadzenie może spowodować rozszczelnienie słoika i dostęp powietrza z zewnątrz. W połączeniu z drobnoustrojami skutkuje to zmętnieniem zalewy i zepsuciem przetworów. Nie są wtedy zdatne do spożycia. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ogórki kiszone siostry Anastazji - składniki i przepis

Jak prawidłowo zalewać słoiki solanką?

Woda nie zmętnieje w ogórkach kiszonych, jeśli nie zalejemy je pod sam rant słoika. Zachowaj więc 2 cm wolnej przestrzeni między naczyniem, a zakrętką. Dlaczego to takie ważne?

Gazy, które zostaną wytworzone w trakcie fermentacji mlekowej, będą mieć wystarczającą ilość miejsca, żeby rozłożyć się i ulotnić. Do środka nie przeniknie powietrze i nie dojdzie do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów. Wobec tego kiszonki wyjdą idealne - smaczne i chrupiące. 

O czym jeszcze pamiętać w trakcie kiszenia ogórków?

Do kiszenia wybierz świeże, twarde i najlepiej małe ogórki gruntowe. Przygotuj sobie też dodatki, tj. czosnek, gorczyca, korzeń chrzanu i baldachy kopru. Koniecznie użyj soli kamiennej niejodowanej. Polecamy też dodatkowo dorzucić do słoików liście wiśni albo porzeczki, które wpływają na chrupkość przetworów. 

Po zebraniu koniecznie mocz ogórki w wodzie przez godzinę. Wtedy wyjdą jędrne i smaczne. Z kolei słoiki i zakrętki oczyść i wyparz np. wrzątkiem albo w zmywarce w wysokiej temperaturze. 

Z kiszonek wydobędziesz najlepszy smak i chrupkość, jeśli odpowiednio ułożysz warzywa w naczyniach. Najpierw połóż na dnie część dodatków, potem ciasno poukładaj ogórki i przykryj je kolejną warstwą pozostałych składników. 

Pamiętaj też o odpowiednich proporcjach solanki do ogórków kiszonych. Przyjęło się, że na 1 l wody przypada 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej. 

Zobacz też:

Błyskawiczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki

Rosół szybko się psuje? Następnym razem zrób to przed włożeniem go do lodówki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa