Reklama
Reklama

Siostra Anastazja stosuje te trzy zasady w trakcie kiszenia ogórków. To dlatego chrupią jak chipsy

Przymierzasz się do ukiszenia ogórków, jednak nie wiesz, czy zrobisz to dobrze? Bez obaw - z przepisem siostry Anastazji przetwory wyjdą jędrne i chrupiące. Wystarczy jedynie trzymać się trzech kluczowych zasad w kiszeniu. Sprawdź najlepszą recepturę.

Ogórkami kiszonymi możemy zajadać się przez cały rok. Te popularne przetwory są nie tylko pyszne, ale też niesamowicie zdrowe, ponieważ stanowią cenne źródło naturalnych probiotyków. W związku z tym wspierają pracę jelit i wzmacniają odporność. Warto zatem spożywać je samodzielnie lub jako dodatek do kanapek, obiadu czy sałatek. Przedstawiamy najlepszy przepis na kiszonki, bo od samej siostry Anastazji. Sukces kulinarny jest gwarantowany. 

Trzy złote zasady siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone

Pierwszą zasadą stosowaną przez siostrę Anastazję jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Zakonnica poleca odmiany, tj. Julian, Octopus, Botus albo Andrus. Tylko one wyjdą jędrne i chrupiące. 

Kolejna, ważna zasada dotyczy przygotowywania zalewy. Przyjęło się, że na 1 l wody dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Ta reguła odpowiada nie tylko za chrupkość przetworów, ale również odpowiednio kwaśny smak. 

Siostra Anastazja uważa, że dodatki do kiszonek także mają ogromne znaczenie. Właśnie dlatego dorzuca do nich czosnek, chrzan i koper, wzbogacające smak ogórków kiszonych, wpływające na ich teksturę. 

Stosując te trzy złote zasady - wybór konkretnej odmiany ogórków, odpowiednie proporcje zalewy i aromatyczne dodatki - zyskujemy gwarancję najlepszych przetworów. W związku z tym mamy pewność, że wyjdą jędrne, chrupiące i smaczne - po prostu idealnie ukiszone. 

Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych;
  • 2 l wody;
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej;
  • 10 baldachów kopru;
  • 2 główki czosnku;
  • 1 korzeń chrzanu. 

Przygotowanie:

Na początek moczymy ogórki w zimnej wodzie przez godzinę. W tym czasie wyparzamy i osuszamy słoiki. Następnie do każdego z nich wkładamy po 2 ząbki czosnku, 1 koper i kawałek chrzanu.

W kolejnym kroku dokładnie myjemy ogórki i układamy je ciasno w słoikach. Potem przygotowujemy zalewę. W tym celu rozpuszczamy sól w wodzie i całość zagotowujemy. Od razu zalewamy nią naczynia i mocno zakręcamy. 

Przetwory trzymamy w suchym i chłodnym miejscu. Będą gotowe do spożycia jako ogórki kiszone po trzech miesiącach

Zobacz też:

Już nie sernik. To wilgotne, serowe ciasto jest sto razy lepsze

Tak zrobisz szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wyjdzie idealnie wyrośnięte i puszyste jak chmurka

Ten tani deser był hitem w PRL-u. Jest o niebo lepszy od włoskiej panna cotty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory