O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie
Płatki gryczane, choć nie są tak popularne, jak płatki owsiane, stanowią doskonałą propozycję na śniadanie. Dostarczają mnóstwa witamin i składników pokarmowych, dbają o jelita i układ krwionośny. Ponadto są naturalnie bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny. Z wprowadzenia ich do diety szczególnie zyskają seniorzy.
Płatki gryczane mają lekko orzechowy i słodkawy smak z nutą goryczki. Doskonale komponują się z owocami, miodem czy cynamonem. W przygotowaniu są równie proste, co płatki owsiane.
Płatki gryczane powstają poprzez zgniecenie całych ziaren gryki, więc dostarczają podobnych wartości odżywczych co to znane z właściwości zdrowotnych pseudozboże. Kasza gryczana uchodzi za najzdrowszą wśród kasz. Podobnie jest z miodem gryczanym. Płatki gryczane nie są pod tym względem gorsze. Dostarczają m.in.
- błonnika pokarmowego,
- witaminy: E, B1, B2, P, PPp
- składniki mineralne: żelazo, magnez, siarkę, kobalt, wapń, fosfor, miedź, nikiel, cynk, bor, jod,
- cenne aminokwasy: lizyna i leucyna.
Ponadto płatki gryczane są naturalnie bezglutenowe, więc mogą być spożywane przez osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu. 100 g płatków owsianych dostarcza 350 kcal.
Seniorzy często borykają się ze zbyt wysokim cukrem we krwi. W tej grupie społecznej często występuje również cukrzyca typu 2, która wymaga od seniorów trzymania specjalnej diety i unikania węglowodanów prostych szybko podnoszących poziom cukru. Płatki gryczane mają niski indeks glikemiczny wynoszący 40-50. Ponadto występowanie w płatkach naturalnego inhibitora alfa-amylazy powoduje spowolnienie rozkładu skrobi do glukozy, dzięki czemu stabilizują poziom cukru we krwi.
Przeczytaj też: Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Drugim powodem, dla którego seniorzy powinni sięgnąć po płatki gryczane, jest ochrona układu krwionośnego. W tej grupie społecznej rośnie ryzyko wystąpienie zawału, udaru czy miażdżycy. Regularne spożywanie płatków gryczanych obniża poziom cholesterolu LDL. Z kolei zawartość antyoksydantów szczególnie rutyny i kwercetyny wzmacnia naczynia krwionośne i chroni je przed uszkodzeniami, poprawiając ich elastyczność, co również przyczynia się do obniżenia ryzyka występowania miażdżycy zawału czy udaru.
Przygotowanie płatków gryczanych wygląda podobne, co płatków owsianych. Wystarczy zaleć je ciepłą wodą lub mlekiem - krowim bądź roślinnym w proporcji 1:2 i odstawić na kilka minut. Płatki wchłoną płyn i zmiękną. Na śniadanie można podawać je z łyżką miodu i owocami. Szczególnie dobrze pasują do nich banany, maliny, borówki czy jeżyny. Smaku dopełni szczypta cynamonu.
Zobacz też:
Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. Kluczowy jest 1 składnik
Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie
To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają