Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Kanapki to częsty wybór na śniadanie lub kolację. Chcąc jednak, by nie tylko były smacznym posiłkiem, ale i by wspierały nasz organizm, w szczególności jesienią, gdy narażony jest on na infekcje, warto posmarować je pożywną pastą. Podpowiadamy, z czego powinna się składać i jak ją zrobić.
Pasty kanapkowe bazujące na zdrowych składnikach to bardzo dobry wybór, który wzbogaci nasze śniadanie lub kolację. Dzięki temu nie tylko stworzymy smaczne danie, ale i wzmocnimy swój organizm oraz zadbamy o układ odpornościowy. Wystarczy, że dobierzemy odpowiednie produkty. Sprawdź, jaką pastę warto regularnie spożywać i co będzie potrzebne do jej przyrządzenia.
Dbając o swoje zdrowie warto wprowadzić do diety składniki, które będą ją wspierały. Zwłaszcza teraz, jesienią jest to szczególnie ważne, ponieważ nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, aby chronić się przed przeziębieniami.
Dobrym pomysłem jest więc przygotowywanie pasty kanapkowej, która będzie wspierała nasze zdrowie. Idealnie w tej roli sprawdzi się pasta z soczewicy i natki pietruszki. Jest ona świetnym wyborem, ponieważ stanowi nie tylko smaczny dodatek do kanapek, ale przede wszystkim jest obfitym źródłem witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego.
Składniki te wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego. W dodatku witamina C jest antyoksydantem, więc zmniejsza liczbę wolnych rodników i chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei kwas foliowy bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a żelazo odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu dzięki hemoglobinie w krwinkach czerwonych. Co więcej, jest ono niezbędne do produkcji mioglobiny w mięśniach, a także wspiera odporność.
Czytaj również: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią
Zaletą pasty z soczewicy oraz natki pietruszki jest nie tylko to, że jest zdrowa i smaczna, ale także to, że przygotujemy ją w zaledwie chwilę. Przepis na ten dodatek do kanapek jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużych zakupów. Do przygotowania pasty, musimy wyposażyć się w następujące składniki:
- 180-200 g soczewicy,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz.
Pierwszym krokiem do przyrządzenia naszej pasty, jest ugotowanie soczewicy. Robimy to do momentu, aż stanie się ona miękka. W tym czasie możemy drobno poszatkować pietruszkę.
Następnie ugotowaną soczewicę oraz natkę umieszczamy w blenderze. Dodajemy do tego oliwę, obrany ząbek czosnku, a także sól i pieprz. Blendujemy tak długo, aż uzyskamy gładką pastę. Warto podawać ją z pełnoziarnistym chlebem, grahamkami lub z krakersami.
Zobacz też:
Tak marynuje rydze Ewa Wachowicz. Jeden składnik zaskakuje
Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej
Tę jesienną zupę lubimy tak samo jak rosół. Syci i rozgrzewa