-->
Reklama
Reklama

Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku

Jesienią nie brakuje darów natury, które warto wykorzystywać. Jeden z nich dostępny jest tylko przez chwilę, więc dobrym pomysłem będzie zamknięcie go w słoiczkach, aby w dowolnym momencie móc po niego sięgać. Mowa o owocu, który nie tylko jest bardzo zdrowy, ale i może stanowić pyszny dodatek do herbaty. Sprawdź, jakie przetwory warto zrobić właśnie teraz.

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni coraz częściej sięgamy po gorące napoje, w tym przede wszystkim po herbatę. Warto więc wzbogacić ją o pewien dodatek, który nie tylko nada jej smaku, ale i sprawi, że będzie ona wspierała naszą odporność. Podpowiadamy, jakie przetwory zrobić, aby nie martwić się przeziębieniami.

Po co warto sięgać jesienią? Wypróbuj ten niedoceniany owoc

Zastanawiając się, jakie owoce jesieni warto wykorzystać i stworzyć z nich dodatek do herbaty, warto sięgnąć po pigwowiec japoński. Jest to bardzo aromatyczny i wartościowy owoc. Cechuje go kwaśny, cierpki smak, który sprawia, że owoc rzadko kiedy jadany jest na surowy. Jednak jeżeli wykorzystamy go do przetworów, może stać się niezwykle smaczny.

Co więcej, będzie on nie tylko pyszny dodatkiem, ale i bardzo zdrowym. Wynika to z tego, że pigwowiec obfituje w witaminę C, przeciwutleniacze oraz pektyny. Dzięki temu znakomicie wspiera odporność, co jest bardzo ważne podczas jesieni, gdy nietrudno o przeziębienie.

W dodatku owoc ten wspomaga pracę układu pokarmowego, a także działa rozgrzewająco. Sprawia to, że staje się on idealnym dodatkiem m.in. do jesienno-zimowej herbaty.

Pigwowiec - jak ułatwić sobie jego krojenie? Te sposoby warto znać

Zanim jednak przystąpimy do przetwarzania pigwowca, musimy mieć świadomość, że bywa on twardy i przez to często sprawia kłopoty przy obróbce. Na szczęście z pomocą kilku prostych sposobów, możemy sobie znacznie ułatwić ten proces.

Przede wszystkim owoce należy kroić bardzo ostrym nożem lub użyć siekacza kuchennego. Dzięki temu nie będziemy musieli męczyć się z twardym miąższem. Zaleca się również, aby przed rozpoczęciem całego procesu, sparzyć pigwowce wrzątkiem. Pozwoli to zmiękczyć ich skórkę i ułatwi nam całe krojenie.

Jeżeli chodzi o pestki owoców, to najlepiej pozbywać się ich za pomocą łyżeczki do drążenia warzyw. Możemy zamiennie używać małej łyżeczki deserowej. Te kilka prostych trików sprawi, że przygotowywanie pigwowca nie będzie wydawało się już tak trudnym zadaniem.

Czytaj również: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią

Jak zrobić przetwory z pigwowca? Poznaj prosty przepis

Wiedząc już wiele o tych wyjątkowo zdrowych owocach jesieni, warto poznać przepis, który pomoże nam stworzyć przetwory, które mogą posłużyć jako smaczny dodatek do herbaty. Jest to bardzo prosta receptura, do której wykorzystujemy zaledwie dwa składniki - 1 kg owoców pigwowca oraz 70 dag cukru.

Przygotowanie przetworów zaczynamy od sparzenia owoców. Następnie przekrajamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pigwowce kroimy na niezbyt duże kawałki. Mieszamy je dokładnie z cukrem i pozostawiamy tak na kilka dni, pamiętając, by co jakiś czas je mieszać.

Po upływie tego czasu możemy przełożyć nasze owoce do małych słoiczków. Wtedy to należy pasteryzować je przez około kwadrans w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz też:

​Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru

Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę

​Tak zrobisz najlepsze jabłka w słoiku. Na szarlotkę na cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | zdrowie | przepisy | owoce