Mało kto przerabia te owoce na dżem. Smakuje lepiej niż malinowy
Sezon na robienie domowych przetworów trwa w najlepsze, przez co półki w spiżarni powoli zapełniają się słoikami z sokiem z malin czy też powidłem śliwkowym. W tym roku warto jednak postawić jeszcze na jeden przetwór, na który mało kto się decyduje, a szkoda. Dżem z tego owocu rosnącego w niejednym ogrodzie to kwintesencja smaku i aromatu, w sam raz do kanapek i naleśników. Poznaj prosty przepis i powracaj do niego co sezon.
Domowe dżemy chętnie przygotowywane są z malin, porzeczek czy też wiśni. Okazuje się, że można je również przyrządzić z winogron, które cieszą się coraz większą popularnością w polskich ogrodach. Zazwyczaj zjadane na surowo lub przerabiane na sok, mogą być również doskonałą bazą dla przepysznego dżemu. Wystarczy, że zrobisz go według tej receptury.
Winogrono zachwyca swoim smakiem na surowo, zajadane prosto z zerwanej kiści. Często w ogrodzie obradza jednak na tyle, że nie wiadomo, jak je wykorzystać. Warto wtedy przygotować aromatyczny dżem winogronowy, który stanie się twoim ulubionym. W tym sezonie twoja rodzina będzie jadła naleśniki i gofry nie z dżemem truskawkowym, lecz ze smakowitym dżemem przygotowanym z winogron.
Oprócz wyjątkowego smaku, dżem z winogrona posiada liczne korzyści prozdrowotne. Winogrono, zwłaszcza w ciemnej odmianie, jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Dzięki temu wspiera organizm na wielu płaszczyznach, a także wzmacnia odporność, co ma znaczenie w kontekście zbliżającego się sezonu na przeziębienia i infekcje.
Dżem z winogron przygotowany w domu jest więc porcją zdrowia i smacznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych owoców, tak by nic się nie zmarnowało. Zamknięty w słoiku czeka w spiżarni na spróbowanie, zwłaszcza że sprawdza się w połączeniu z licznymi produktami. Dobrze smakuje z pieczywem, twarożkiem, naleśnikami czy też goframi. Co ciekawe, dobrze komponuje się również z deską serów oraz mięsem.
Zobacz także: Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy
Z winogrona z przydomowego ogródka w łatwy sposób można przygotować dżem, doskonały na jesienno-zimowy okres. Oprócz tych owoców, wystarczy sięgnąć po kilka składników, które dodają korzennego aromatu i w dodatku sprawiają, że nie trzeba używać słynnego “żelfiksu".
Do zrobienia dżemu z winogrona ogrodowego potrzebujesz następujące składniki:
- 2 kg ciemnego winogrona
- 600 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1-2 łyżeczki goździków
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia winogrona i oberwania go z gałązek. Usuń także pestki. Z pomarańczy wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności rozbij goździki na drobny proszek.
Weź garnek z grubym dnem, który zapobiegnie przypaleniom i przełóż do niego winogrona. Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, a także roztarte goździki. Całość zasyp cukrem i gotuj na małym ogni przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż go, póki jest jeszcze gorący do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcone z dżemem winogronowym w środku pasteryzuj przez około 10-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj natomiast w lodówce.
Może cię zainteresować: Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny
Zobacz też:
Dodaj do porannej owsianki. Zyskasz energię i przyspieszysz metabolizm
Naleśniki inne niż na słodko. Z tą przyprawą pokochają je wszyscy
Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam