Reklama
Reklama

Mało kto przerabia te owoce na dżem. Smakuje lepiej niż malinowy

Sezon na robienie domowych przetworów trwa w najlepsze, przez co półki w spiżarni powoli zapełniają się słoikami z sokiem z malin czy też powidłem śliwkowym. W tym roku warto jednak postawić jeszcze na jeden przetwór, na który mało kto się decyduje, a szkoda. Dżem z tego owocu rosnącego w niejednym ogrodzie to kwintesencja smaku i aromatu, w sam raz do kanapek i naleśników. Poznaj prosty przepis i powracaj do niego co sezon.

Domowe dżemy chętnie przygotowywane są z malin, porzeczek czy też wiśni. Okazuje się, że można je również przyrządzić z winogron, które cieszą się coraz większą popularnością w polskich ogrodach. Zazwyczaj zjadane na surowo lub przerabiane na sok, mogą być również doskonałą bazą dla przepysznego dżemu. Wystarczy, że zrobisz go według tej receptury.  

Domowe przetwory z winogrona. Dlaczego warto zrobić dżem?

Winogrono zachwyca swoim smakiem na surowo, zajadane prosto z zerwanej kiści. Często w ogrodzie obradza jednak na tyle, że nie wiadomo, jak je wykorzystać. Warto wtedy przygotować aromatyczny dżem winogronowy, który stanie się twoim ulubionym. W tym sezonie twoja rodzina będzie jadła naleśniki i gofry nie z dżemem truskawkowym, lecz ze smakowitym dżemem przygotowanym z winogron.  

Oprócz wyjątkowego smaku, dżem z winogrona posiada liczne korzyści prozdrowotne. Winogrono, zwłaszcza w ciemnej odmianie, jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Dzięki temu wspiera organizm na wielu płaszczyznach, a także wzmacnia odporność, co ma znaczenie w kontekście zbliżającego się sezonu na przeziębienia i infekcje.  

Dżem z winogron przygotowany w domu jest więc porcją zdrowia i smacznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych owoców, tak by nic się nie zmarnowało. Zamknięty w słoiku czeka w spiżarni na spróbowanie, zwłaszcza że sprawdza się w połączeniu z licznymi produktami. Dobrze smakuje z pieczywem, twarożkiem, naleśnikami czy też goframi. Co ciekawe, dobrze komponuje się również z deską serów oraz mięsem.  

Zobacz także: Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy

Przepis na dżem z winogrona ogrodowego. Bez konserwantów i ulepszaczy  

Z winogrona z przydomowego ogródka w łatwy sposób można przygotować dżem, doskonały na jesienno-zimowy okres. Oprócz tych owoców, wystarczy sięgnąć po kilka składników, które dodają korzennego aromatu i w dodatku sprawiają, że nie trzeba używać słynnego “żelfiksu". 

Do zrobienia dżemu z winogrona ogrodowego potrzebujesz następujące składniki:  

  • 2 kg ciemnego winogrona  
  • 600 g cukru  
  • 2 pomarańcze 
  • 1-2 łyżeczki goździków  

Sposób przygotowania: 

Zacznij od umycia winogrona i oberwania go z gałązek. Usuń także pestki. Z pomarańczy wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności rozbij goździki na drobny proszek.  

Weź garnek z grubym dnem, który zapobiegnie przypaleniom i przełóż do niego winogrona. Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, a także roztarte goździki. Całość zasyp cukrem i gotuj na małym ogni przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.  

Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż go, póki jest jeszcze gorący do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcone z dżemem winogronowym w środku pasteryzuj przez około 10-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj natomiast w lodówce.  

Może cię zainteresować: Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny

Zobacz też:

Dodaj do porannej owsianki. Zyskasz energię i przyspieszysz metabolizm

​Naleśniki inne niż na słodko. Z tą przyprawą pokochają je wszyscy

Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | przetwory