Reklama
Reklama

Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny

Przygotowywanie przetworów i zapasów zimowych trwa w najlepsze, dlatego wszelkie sposoby ich konserwacji z pewnością są na wagę złota. Dobrze więc zapoznać się z metodą, która od lat znana jest w Japonii, a od jakiegoś czasu mówi się o niej również w Polsce. To sposób na pasteryzację bez użycia cukru. Dowiedz się, jak go przeprowadzić w swojej kuchni.

Zdrowo, smacznie i na długi czas — tak w skrócie można opisać przetwory, które zostały przyrządzone za pomocą janginizacji, czyli techniki oferującej przetwory bez użycia cukru. Oparta na filozofii kuchni makrobiotycznej pochodzi z Japonii i od jakiegoś czas stanowi w kuchni alternatywę dla słodzonych przetworów. Wystarczy, że raz po nią sięgniesz, a będziesz do niej powracać regularnie.  

Co to jest janginizacja? Przechowywanie przetworów pełnych smaku i bez cukru  

Mało kto słyszał o czymś takim, jak janginizacja, dlatego najwyższa pora to zmienić. Ta metoda konserwowania żywności jest zdrową alternatywą dla słodzonych dżemów i konfitur, a także prostym sposobem na naturalne i zdrowe przechowywanie żywności przez długi czas. 

Pochodząca z Japonii janginizacja to proces, w którym owoce lub warzywa są długo podgrzewane na wolnym ogniu w celu skoncentrowania ich naturalnej słodyczy. Różnica względem klasycznego gotowania przetworów z cukrem jest taka, że janginizacja opiera się na tym, co zawiera sam owoc, z którego przygotowywany jest przetwór. Mowa więc o fruktozie, błonniku, naturalnych pektynach czy też sokach owocowych.  

Kluczem to udanego przeprowadzenia procesu janginizacji jest długotrwałe gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu wydobywa się smak oraz gęstość. Niska temperatura ponadto sprawia, że owoce zachowują swoją słodycz czy też kwaskowatość, a także cenne składniki odżywcze. Janginizacji można poddać nie tylko owoce, ale i warzywa, z których w ten sposób można przygotować smakowite pasty warzywne, sosy czy też przeciery.  

Zobacz także: Owoce w czasie mrożenia zmieniają się w zbitą kulę? To znak, że popełniasz ten błąd

Naturalna pasteryzacja przetworów. Jak przeprowadzić proces janginizacji?  

Janginizacja to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych przetworów, gdyż nie uwzględnia dodatku cukru. Dzięki temu jest to świetny wybór między innym na diecie odchudzającej. Ponadto to smak, zdrowie oraz trwałość, gdyż tak zakonserwowana żywność może być przechowywane przez wiele miesięcy.  

Wystarczy tylko wiedzieć, jak przeprowadzić proces janginizacji w prawidłowy sposób. Na szczęście nie jest to nadto skomplikowane i nie potrzeba do tego specjalistycznych sprzętów czy też egzotycznych składników. Przede wszystkim potrzebny jest duży garnek, drewniana łyżka, a także odrobina cierpliwości oraz czasu.  

Janginizację można wykorzystać między innymi do przygotowania przetworów z takich owoców jak maliny, truskawki, jabłka, borówki czy też gruszki. Ważne, aby owoce były dojrzałe i nieuszkodzone, dzięki czemu wypuszczą odpowiednią ilość soków. Owoce należycie przygotuj poprzez umycie, obranie, pokrojenie czy też rozgniecenie.  

Umieść je w dużym garnku z grubszym dnem i zacznij gotować na małym ogniu z dodatkiem soli (szczypta na 1 kg). Gotuj powoli, aż owoce zaczną się rozpadać, a cała masa zgęstnieje. Gorące owoce przekładaj do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw dnem do góry do ostygnięcia lub jeszcze dodatkowo zapasteryzuj w garnku z gorącą wodą. Teraz tylko przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, jak tradycyjne przetwory i ciesz się naturalnymi wyrobami bez grama cukru. 

Sprawdź też: Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę

Zobacz też:

​Brzydki zapach z pralki będzie przeszłością. Wystarczy, że zmieszasz te 2 produkty

Zapomnij o elektyzujących się ubraniach. Wystarczy, że wrzucisz do suszarki 1 kulkę

​Wiele osób myśli, że to najzdrowsze pieczywo. Dietetyk zdradza, jak jest naprawdę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | zdrowie | triki | owoce