Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę
Na zawsze zapomnij o mrożeniu borówek. Jeśli chcesz cieszyć się nimi całą zimę, powinieneś przechowywać je w inny sposób. Dzięki zastosowaniu starej babcinej metody twoje owoce zachowają swój niepowtarzalny smak. Pozostaną jędrne, soczyste i apetyczne oraz będą rewelacyjnie smakować z każdym deserem.
Sezon na borówki w Polsce trwa od lipca do września. Ich niezwykłym smakiem i właściwościami zdrowotnymi możesz cieszyć się jednak jeszcze na długo po jego zakończeniu, niezależnie od pory roku.
Wystarczy, że odpowiednio zabezpieczysz swoje owoce. Tylko, jak przechowywać borówki tak, aby były apetyczne przez całą zimę? Mało to wie że jest na to jedna o wiele lepsza metoda niż mrożenie.
Może cię zainteresować: Pij zamiast zwykłej kawy, a jelita będą działać jak w zegarku. Jest smaczniejsza od "małej czarnej"
Mrożenie borówek pozwala przedłużyć ich trwałość. To doba, ale nieidealna metoda przygotowania, ponieważ owoce często tracą przez nią na smaku i konsystencji. Zazwyczaj stają się miękkie i gumowate po rozmrożeniu, przez co średnio nadają się do ciast czy deserów, a ich jedzenie nie sprawia już takiej przyjemności.
Dobrą alternatywą dla mrożenia może być przechowywanie borówek w słoiku w formie przetworów np. syropu, dżemu, kompotu czy soku. Taką formę zabezpieczania plonów przed upływającym czasem stosowały już nasze prababcie, bo pozwala ona zachować je świeże i smaczne przez wiele miesięcy dzięki pasteryzacji
Czytaj również: Grzyby gotuj tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i jędrność
Receptur na przetwory z sezonowych owoców nie brakuje w internecie. Jednym z najciekawszych przepisów, który pokochali internauci jest przepis na borówki w syropie, które wspaniale smakują z deserami tj. lody czy ciasta.
Aby przygotować sześć średnich słoików (po 300 ml), potrzebujesz 1 kg borówek, 0,5 kg cukru, 0,5 litra wody i 3 łyżeczki soku z cytryny. Możesz również dodać trochę cynamonu dla ciekawszego smaku.
Przygotowanie borówek w syropie zacznij od przebrania owoców, opłukania ich i wysuszenia na sitku. Słoje oczywiście także muszą być dokładnie wyparzone, aby przetwory się nie zepsuły i miały odpowiednią jakość.
Wodę z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem zagotuj w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, powstanie syrop o średnio gęstej konsystencji. Do słoików wsyp borówki, pozostawiając 2,5 cm przestrzeni od brzegu.
Zalej owoce ciepłym syropem, całkowicie je przykrywając i zakręć słoiki. Słoje ułóż w garnku ze ściereczką, zalewając wodę do około 75 procent ich wysokości. Pasteryzacja powinna trwać 20-25 minut. Gorące naczynia wyjmij z wody, postaw "do góry nogami" i poczekaj, aż wystygną. Jeśli wieczka się zassały, wykonałeś dobrą robotę.
Zobacz też:
To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa
Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć
Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić