Reklama
Reklama

Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to

Uwielbiam ogórki kiszone mojej babci. Są jędrne, chrupkie i niezwykle aromatyczne. Co ciekawe, nie dodaje do nich chrzanu, który wielu osobom może wydawać się niezbędny w kiszeniu. Istnieją sto razy lepsze dodatki podkręcające smak kiszonek.

Nie jestem fanką intensywnego smaku chrzanu. Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać go do kiszonek. Najważniejsze są odpowiednie ogórki do kiszenia i sól. Pozostałe dodatki możemy modyfikować. Sprawdź, jakie składniki wybrać i poznaj przepis na najlepsze ogórki kiszone

Składniki na ogórki kiszone. Co dodać do słoika zamiast chrzanu?

Do kiszonek wybieramy nieduże, twarde i jędrne ogórki gruntowe. Te większe mogą okazać się puste w środku. Unikaj kupowania miękkich warzyw z żółtymi przebarwieniami oraz tych zbyt dojrzałych. Najlepszym wyborem będą zatem odmiany, tj. Borus, Julian, Octopus, Śremski.

W tradycyjnym przepisie do słoika wkładamy chrzan. Moja babcia zastępuje go aromatycznym korzeniem imbiru, który obiera i kroi w plastry. Wystarczą dwa takie plasterki na jedną porcję kiszonek. 

Niektórzy zamiast chrzanu dodają łyżeczkę ziaren białej gorczycy na słoik. Ten składnik, podobnie jak czosnek, sprawia, że warzywa nie miękną. Poza tym naturalnie je konserwuje. 

Warto również dodać do ogórków kiszonych liście dębu, porzeczki, wiśni albo winogron. Znajdujące się w nich garbniki zapobiegają rozbijaniu pektyn, dzięki czemu warzywa są naturalnie konserwowane i zachowują swoją chrupkość. 

Oczywiście na koniec całość należy zalać solanką, używając do tego soli kamiennej niejodowanej, która wspomaga naturalną fermentację, wydobywa smak ogórków i pomaga w ich długotrwałym przechowywaniu.

Przepis na ogórki kiszone z imbirem

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych;
  • 6 plasterków imbiru;
  • 2 główki czosnku;
  • 5 baldachów kopru;
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej;
  • 1 l wody;
  • opcjonalnie: kilka liści dębu, porzeczki, wiśni lub winogron. 

Przygotowanie:

Na początek mocz ogórki w zimnej wodzie przez godzinę. Potem umyj je i ułóż ciasno w uprzednio wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodaj ząbek czosnku, 2 plastry imbiru, 1 baldach kopru i ewentualnie liście. 

W kolejnym kroku przygotuj zalewę. W tym celu rozpuść sól w wodzie, zagotuj całość i przelej do słoików z warzywami. Potem zakręć naczynia i przykryj je kocem na około 12 godzin, żeby dobrze się zawekowały. Po tym czasie odstaw ogórki kiszone w chłodne i ciemne miejsce np. do piwnicy

Zobacz też:

Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Jesz owsiankę codziennie rano? To nie zawsze musi być zdrowe

Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | przetwory