Reklama
Reklama

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Co zrobić, żeby ogórki były smaczne i chrupkie? Jeśli chcesz przyrządzić idealną kiszonkę, to koniecznie sprawdź przepis siostry Anastazji. Wystarczy, że będziesz przestrzegać dwóch zasad, a twoje przetwory wyjdą dobre, jak nigdy dotąd.

Jeśli uwielbiasz ogórki kiszone, to koniecznie musisz wypróbować przepis siostry Anastazji. Należy przestrzegać dwóch najważniejszych zasad, czyli wyboru odpowiedniej odmiany warzyw oraz proporcji zalewy. Te czynniki gwarantują chrupkie i pełne smaku przetwory. 

Składniki na ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji

Lato jest idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych, które później możemy jeść przez cały rok. Warto je spożywać, ponieważ zawierają dużo witamin, przede wszystkim tych z grupy B, ale też minerały tj. żelazo, magnez czy potas. Z kolei kwas mlekowy w nich zawarty powoduje lepsze funkcjonowanie jelit i układu pokarmowego. Właśnie dlatego zyskały miano jednych z najzdrowszych, konserwowych warzyw. 

Jeśli chcesz, żeby twoje kiszonki były twarde i chrupiące, to koniecznie wybierz odmiany warzyw, których używa siostra Anastazja. Mowa o ogórkach Julian, Octopus, Botus albo Andrus

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnych ogórków kiszonych? Oto lista:

  • 2 kg ogórków gruntowych;
  • 10 baldachów kopru;
  • 1 korzeń chrzanu;
  • 2 główki czosnku;
  • 2 łyżki soli kuchennej;
  • 2 l wody. 

Przepis siostry Anastazji na chrupiące ogórki kiszone

Na początek moczymy ogórki w zimnej wodzie przez godzinę. Potem myjemy je i układamy ciasno w słoikach, które uprzednio wyparzamy. Dodatkowo do każdego z nich dodajemy po 2 ząbki czosnku, 1 baldach kopru i kawałek korzenia chrzanu

W kolejnym kroku robimy zalewę do ogórków kiszonych. Siostra Anastazja na każdy litr wody dodaje 1 łyżkę soli kuchennej. W tym przypadku na 2 litry używamy 2 łyżki przyprawy. Dzięki takim proporcjom kiszonki będą twarde i chrupiące. 

Wodę z solą mieszamy i zagotowujemy, a potem wlewamy ją do słoików z warzywami. Następnie zakręcamy je i odstawiamy w zacienione i chłodne miejsce. Po 3 miesiącach kiszonki będą gotowe do zjedzenia. 

Ogórki kiszone idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych. Możemy też kroić je na kanapki lub dodawać do sałatek. 

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | przetwory