Reklama
Reklama

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

Czasem po przygotowaniu obiadu zostają nam różne składniki. Zdarza się, że ugotujemy za dużo kaszy. Wtedy to warto nie marnować jej, tylko przyrządzić z niej pewne, pyszne danie, które pokocha cała nasza rodzina. Wystarczy zaledwie chwila w kuchni. Podpowiadamy, jak wykorzystać pozostałą kaszę.

W przypadku, gdy po przygotowaniu obiadu zostaje nam porcja kaszy, której żal wyrzucać, to, zamiast pozwolić, by się zmarnowała, możemy wykorzystać ją w zupełnie nowy sposób. Z kilku prostych składników w chwilę stworzymy pełnowartościowe, aromatyczne danie, które zachwyci smakiem i zapachem.

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Ten produkt to prawdziwa skarbnica

Kasza jęczmienna nie tylko jest smacznym składnikiem wielu dań, ale i produktem, który zasługuje na stałe miejsce w codziennej diecie. Dostarcza ona cennych składników odżywczych i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Z racji tego, że obfituje w błonnik, wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego, reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Oprócz tego zawiera magnez, żelazo, fosfor i cynk, które biorą udział w licznych procesach i wspomagają zdrowie, a także wzmacniają odporność organizmu.

Dodatkowo spożywanie kaszy jęczmiennej może obniżać poziom cholesterolu we krwi i pomaga kontrolować poziomu cukru. Co więcej, poprawia koncentrację i pomaga zadbać o kondycję fizyczną, zdrowotną oraz o ogólne samopoczucie.

Czytaj również: Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie

Co przygotować z ugotowanej kaszy? To danie pokocha cała rodzina

Chcąc wykorzystać pozostałą nam po obiedzie kaszę, możemy przygotować pyszne danie, bazujące na niej. Mowa o kaszotto z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą. Wystarczy więc chwila, aby przyrządzić smaczny obiad i równocześnie nie zmarnować jedzenia z poprzedniego posiłku. Oto co jest potrzebne do zrobienia tego posiłku:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 mozzarella,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1 mała papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 szklanki starego sera gouda,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie posiłku zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana, posolenia go i odstawienia na chwilę, by puścił sok. Następnie osuszamy go papierowym ręcznikiem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dorzucamy także pokrojoną w kostkę paprykę oraz bakłażana. Smażymy kilka minut, aż wszystko się zarumieni.

Do tego dodajemy ugotowaną kaszę, zioła oraz przyprawy. Całość mieszamy i dorzucamy do tego pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy potrawę jeszcze przez około 3 minuty. Na wierzchu dania układamy kawałki mozzarelli, posypujemy je startym serem i przykrywamy patelnię. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, aby ser mógł się rozpuścić. Danie podajemy gorące i udekorowane świeżą bazylią.

Zobacz też:

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | szybkie dania