Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Winny jest ten składnik
Kotlety mielone bardzo często pojawiają się na naszych stołach. Chcąc jednak, aby były idealnie soczyste i miały zwartą strukturę, musimy wiedzieć, jakich błędów unikać. Dzięki temu kotlety nie będą się rozpadały. Wystarczy, że będziemy uważali na pewien składnik. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kotlety.
Kotlety mielone to jeden z prostszych do przygotowania obiadów. Wystarczy jednak jeden błąd, aby rozpadały się podczas smażenia i przez to ostatecznie wyglądały nieapetycznie. Warto więc wiedzieć, jakiej pomyłki unikać oraz czego używać, aby nasze mielone zawsze wychodziły doskonałe.
W przypadku, gdy często zdarza się, że przygotowywane przez nas kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia i tracą swój kształt, warto sprawdzić, czy nie popełniamy popularnego błędu. Wiadomo, że jajka są kluczowym składnikiem kotletów mielonych, który działa na pozostałe produkty, jak naturalny klej. To dzięki nim kotlety są soczyste, zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.
Łatwo jednak w tym przypadku o pomyłkę i dodanie zbyt dużej liczby jajek. Wtedy to zadziałają odwrotnie i sprawią, że kotlety będą zbyt zbite i nie zachowają swojego kształtu, tylko rozpadną się na kawałki. Warto więc zgodnie z zasadą sugerowaną przez doświadczonych kucharzy, na każdy kilogram mięsa mielonego dodawać dwa jajka. Ta proporcja sprawi, że będą miały idealną konsystencję.
Pamiętajmy też, by nie smażyć kotletów na zbyt zimnym tłuszczu. Zamiast tego należy przyrządzać je na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią, a potem zmniejszyć moc palnika i dosmażać je pod przykryciem.
Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Warto więc zachować odpowiednie proporcje, aby usmażyć idealne, soczyste i smaczne kotlety mielone. Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dobry, sprawdzony przepis, aby cieszyć się pysznym obiadem. Oto składniki potrzebne do zrobienia kotletów mielonych:
- 1 kg mielonej łopatki lub karkówki,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Pierwszym krokiem jest posiekanie cebuli i podsmażenie jej na maśle do zeszklenia. Następnie przekładamy do miski mięso mielone i dodajemy do niego dobrze odciśniętą z mleka bułkę. Dorzucamy do tego podsmażoną cebulę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wbijamy do miski jajka i całą masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy ją dokładnie, aż stanie się zwarta i delikatnie kleista. Po zrobieniu masy na kotlety zwilżamy dłonie wodą i formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż staną się złociste. Kotlety mielone można serwować z ziemniakami i surówką lub z kaszą gryczaną czy z purée.
Zobacz też:
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask
W Niemczech króluje na weselach. Zrób zupę, która przebije nawet rosół
Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę