Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie
Ziemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach. Jednak nie każdy wie, że nie powinno się ich łączyć z niektórymi produktami, ponieważ mogą one nam zaszkodzić. Wyjaśniamy więc, z czym nie należy podawać ziemniaków, a także, w jakiej formie je spożywać, by dostarczały nam jak najwięcej cennych składników.
Nieodłącznym elementem polskich obiadów są ziemniaki. Chcąc jednak, aby wpływały one dobrze na nasz organizm i nie wywoływały żadnych dolegliwości, musimy wiedzieć, z czym nie należy ich łączyć, a także jak je przygotowywać, by nie traciły swoich właściwości. Sprawdź, jak podawać ziemniaki.
Ziemniaki są nie tylko smaczne i pasują do wielu różnych potraw, ale i posiadają sporo cennych właściwości odżywczych. Przede wszystkim warto włączyć je do diety, gdyż są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii.
W dodatku zawierają one skrobię, która jest kluczowym węglowodanem, dostarczającym glukozę, będącą głównym paliwem dla mięśni i mózgu podczas wysiłku fizycznego Jest to więc idealny wybór dla osób, które są aktywne fizycznie.
Czytaj również: Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Poza tym ziemniaki obfitują w witaminy, takie jak witamina C czy B6. Dodatkowo zawierają minerały, w tym potas, który wpływa pozytywnie na pracę serca oraz mięśni. Są one także źródłem błonnika, wspierającego trawienie oraz regulującego pracę układu pokarmowego.
Co więcej, spożywanie ziemniaków, może także wpłynąć na poprawę stanu skóry, gdyż zawierają one antyoksydanty, neutralizujące działanie wolnych rodników. W dodatku mają niską zawartość tłuszczu, dzięki czemu są niskokaloryczne. Kluczowe jest jednak to, jak je przygotujemy. Najlepiej jeść ziemniaki gotowane w mundurkach, ponieważ zawierają one największe ilości prozdrowotnych składników. Dobrym pomysłem jest także gotowanie ich na parze lub w wodzie. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że nie ze wszystkim będą one tworzyły zgrany duet.
Planując obiad z ziemniakami, musimy pamiętać, że nie należy ich łączyć z niektórymi produktami. Przede wszystkim nie zaleca się zestawiania ich z tłustymi mięsami. Wynika to z tego, że takie połączenie może sprawić, że jedzenie zacznie gnić i fermentować w jelitach.
Prowadzi to do nieprzyjemnych dolegliwości takich jak zgaga, uczucie ciężkości, gazy czy wzdęcia. Wobec tego zrezygnujmy z ciężkich i tłustych mięs, jeżeli zależy nam na dobrym samopoczuciu oraz zdrowiu.
Oprócz tego uważajmy na znany duet, jakim jest masło oraz ziemniaki. Pomimo tego, że smakuje to bardzo dobrze, to jest to rozwiązanie nie tylko kaloryczne, ale także wywołujące różnego rodzaju dolegliwości u osób, które miewają problemy z układem pokarmowym.
Zobacz też:
Rano wrzucaj 1 plasterek do kawy. Jelita zaczną pracować jak szwajcarski zegarek
Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie inne. Zrobisz z nietypowego sera
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni