Reklama
Reklama

Wystarczą 2 łyżeczki do owsianki. Podniesiesz poziom żelaza i poprawisz odporność

Zdrowe odżywianie to klucz do dobrego samopoczucia i wyglądu. Wiele osób na śniadanie przygotowuje owsiankę, która jest bardzo wartościowym wyborem dla naszego organizmu. Chcąc jednak, by była jeszcze zdrowsza, możemy dodać do niej 2 łyżeczki pewnego produktu. Dzięki temu stanie się skarbnicą składników odżywczych. Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety.

Są produkty, które warto włączyć do swojej diety, bo nie tylko dobrze smakują i wzbogacają sporą ilość potraw, ale i wspomagają organizm na wielu płaszczyznach. Jeden z nich możemy dodawać do naszej owsianki lub innych dań, dzięki czemu nie będziemy mieli problemu z przemyceniem go do codziennego jedzenia. Dowiedz się więcej o tym wartościowym produkcie.

Po jaki produkt warto sięgać regularnie? Włącz go do swojej diety

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, warto do swojego codziennego jadłospisu dołączyć pewien produkt, który jest nie tylko smaczny, ale i świetnie wpłynie na organizm. Mowa o pestkach dyni, które są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych.

Przede wszystkim stanowią one źródło dobrze przyswajalnego żelaza, a także magnezu, cynku i witamin z grupy B. Dzięki temu wspierają układ krwionośny oraz układ odpornościowy, co jest ważne zwłaszcza teraz, jesienią, gdy nietrudno o przeziębienie. Oprócz tego systematyczne jedzenie pestek dyni może zapobiegać niedoborom żelaza. Z kolei obecność cynku wpływa korzystne na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Dodatkowo zawarte w pestkach antyoksydanty pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu wspierają ogólną odporność organizmu oraz spowalniają procesy starzenia. Warto również wspomnieć, że pestki dyni dostarczają zdrowych tłuszczów, które wspomagają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wpływają na zdrowie serca.

Pestki dyni do owsianki. Dodawaj je systematycznie do swojego śniadania

Dobrym pomysłem jest wzbogacenie swojego śniadania i dodanie do niego pestek dyni. Wystarczy, że pod koniec gotowania lub podając już owsiankę, dorzucimy dwie łyżeczki pestek dyni. Możemy dodać je surowe lub wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć głębszy smak.

Chcąc zastosować je na słodko, możemy np. do garnka wsypać pół szklanki płatków owsianych, zalać je szklanką mleka i gotować przez kilka minut. Na koniec dodajemy banana, starte jabłko, cynamon i posypujemy to dwoma łyżeczkami pestek dyni. To prosty sposób na pyszne i niezwykle zdrowe śniadanie, które doda nam energii i wesprze organizm.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Do czego jeszcze można dodawać pestki dyni? Możliwości jest wiele

Pestki dyni możemy wykorzystywać nie tylko do owsianki. Są one na tyle uniwersalne, że mogą znaleźć swoje zastosowanie w wielu różnych potrawach. Jest to między innymi smaczny, chrupiący dodatek do sałatek. Możemy je również dodawać do kremowych zup czy domowego pieczywa.

Pestki dyni często są także składnikiem domowego pesto czy pasty na kanapki. Możemy je również zmielić i wykorzystać jako panierkę do kotletów roślinnych. Świetnie nadają się też na bazę do domowego muesli. Ich delikatny, lekko orzechowy smak może sprawdzić się jako dodatek do dań słodkich, jak i słonych. Dzięki temu bez problemu włączymy pestki dyni do naszej codziennej diety.

Zobacz też:

Dodajesz to do sałatki jarzynowej? To dlatego tak szybko się psuje

Jesienią ta zupa króluje w moim domu. Rozgrzewa lepiej niż rosół

​Pij zamiast śniadania, a wzmocnisz odporność. Zdrowy, smaczny i sycący

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | śniadanie