Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie inne. Zrobisz z nietypowego sera
Pasty kanapkowe to zawsze dobry wybór. Dają nam duże pole do eksperymentowania ze smakiem, a przygotowuje się je w zaledwie chwilę. W dodatku dzięki nim nie musimy zastanawiać się co zjeść na śniadanie czy kolację. Jedną z nietypowych past, którą warto wypróbować, przygotowuje się z pewnego sera. Sprawdź, jak ją zrobić i co dodać, aby była kremowa i smaczna.
Pasta z sera może być smacznym dodatkiem do pieczywa. Warto jednak wiedzieć, jakiego dokładnie sera użyć, aby smarowidło zachwycało swoim smakiem i by wyszło idealnie kremowe. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną pastę kanapkową, która zachwyci wszystkich domowników.
Przygotowywanie pasty do kanapek jest dobrym pomysłem. Dzięki temu znacznie szybciej zrobimy sobie śniadanie lub kolację. W dodatku będzie ona smaczna i wprowadzi do naszego jadłospisu nieco nowych smaków.
Jedną z polecanych past wykonuje się z sera camembert. Możemy jednak śmiało zastąpić go w przepisie serem brie lub część camemberta zamienić na serek kremowy, lub całkiem oryginalny produkt, jakim jest limburger, czyli półmiękki ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka krowiego.
Ma on bardzo intensywny zapach oraz pikantny smak. Wobec tego zależnie od naszych preferencji możemy eksperymentować z naszą pastą i używać różnego rodzaju serów. Oryginalnie w przepisie jest to jednak camembert.
Czytaj również: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Przygotowanie tej smacznej pasty do kanapek nie zajmie nam wiele czasu, a także nie wymaga dużych zakupów. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Oto co musimy mieć w swojej kuchni:
- 250 g sera camembert (lub innego wybranego przez nas sera),
- 1 cebulę,
- 50 g masła,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- dwie łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- pół pęczka cienkiego szczypiorku.
Po naszykowaniu składników możemy przejść do przygotowywania pasty. Pierwszym krokiem jest pokrojenie sera w kostkę i przełożenie go do miski. Następnie siekamy drobno szczypiorek oraz cebulę i odkładamy na bok.
Do naszego sera dodajemy miękkie masło i rozgniatamy je razem za pomocą widelca. Dorzucamy do tego posiekaną wcześniej cebulę oraz szczypiorek. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. W przypadku, gdy pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją jedną lub dwoma łyżkami wody. Gotową pastę można podawać na pieczywie czy krakersach. Może ona także stanowić pyszny dip do grillowanych warzyw czy pieczonych ziemniaków.
Zobacz też:
Rano wrzucaj 1 plasterek do kawy. Jelita zaczną pracować jak szwajcarski zegarek
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni
Cynamonowe bułeczki bez zawijania. Wychodzą miękkie i puszyste