Zaczyna się sezon na super owoc. Wspiera mózg i serce, a kosztuje niewiele
To właśnie teraz, jesienią, w sklepach najłatwiej znaleźć ten owoc. Jest on niezwykle smaczny i słodki jak miód. W dodatku świetnie wpływa na cały nasz organizm, ponieważ obfituje w cenne witaminy oraz minerały. Warto więc włączyć go do swojej diety, aby wzmocnić swoją odporność i serce oraz zadbać o umysł. Sprawdź, co to za owoc.
Jesienią warto poszukać w sklepach pewnego owocu. To właśnie od października do grudnia najłatwiej go znaleźć. Jest on słodki i pełen witamin oraz minerałów. Regularne spożywanie go pozwoli nam zadbać m.in. o serce oraz mózg. Podpowiadamy, jaki owoc warto systematycznie jeść oraz jak najłatwiej włączyć go do diety.
Chcąc wpłynąć korzystnie na cały swój organizm, warto wprowadzić do diety owoc kaki, znany także jako persymona lub hurma japońska. Regularne spożywanie go może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Kaki między innymi wzmacnia odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, więc warto jeść go w szczególności jesienią, by uniknąć przeziębień.
Oprócz tego owoc ten oddziałuje korzystnie na serce oraz układ krążenia, ponieważ obfituje w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo zawarte w kaki przeciwutleniacze wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, a magnez wspomaga pracę serca.
Czytaj również: Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy
Warto także dodać, że kaki chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, ponieważ zawiera dużą ilość antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Co więcej, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie. Ze względu na dużą zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit.
Kaki pozwala także zadbać o wzrok oraz skórę, ponieważ zawiera beta-karoten. W dodatku owoc ten działa uspokajająco oraz wzmacniająco, dzięki temu, że ma w sobie minerały, takie jak żelazo, wapń oraz magnez, czyli składniki wspierające walkę ze zmęczeniem oraz stresem. Korzystnie oddziałuje również na naszą koncentrację.
Z racji tego, że kaki jest dość uniwersalnym owocem, możemy spożywać go na wiele sposobów. Najprostszym jest oczywiście jedzenie go na surowo. Można spożywać je jak jabłko lub gdy jest miękkie i dojrzałe, a jego konsystencja przypomina mus, wyjadać je łyżeczką ze środka.
Oprócz tego jest to świetny dodatek do sałatek. Warto podawać kaki na przykład z rukolą, serem feta lub kozim, orzechami i dressingiem balsamicznym. Sprawdzi się również jako składnik sałatek, które zawierają granat, awokado czy pomarańczę. Może być także dodawane do dań z kurczakiem lub łososiem.
Kaki to także smaczny dodatek do jogurtu, granoli, naleśników czy owsianki. Może być również podawane na kanapkach, na przykład z serkiem, miodem i orzechami lub z szynką parmeńską i rukolą. Dodatkowo owoc ten nadaje się także do przygotowywania smoothie oraz soków.
Musimy jednak pamiętać, że kaki smakuje najlepiej, gdy jest bardzo dojrzałe i miękkie. Wobec tego, gdy zakupimy twarde owoce, to warto zostawić je na kilka dni, by dojrzały.
Zobacz też:
Pij 2 łyżeczki dziennie. Oczyścisz organizm z toksyn i zrzucisz kilogramy
Przetrzyj tym groby w październiku. Będą najczystsze na cmentarzu
W tym lesie znajdziesz najwięcej grzybów. Rzut beretem od Krakowa