Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą
Szukając pomysłu na smaczną przekąskę do kawy lub herbaty, warto przypomnieć sobie deser, który większość z nas uwielbiała jako dziecko. Mowa o pysznych rogalikach, które rozpływają się w ustach i mają przyjemne, owocowe nadzienie. Podpowiadamy, jak je zrobić, aby smakowały tak jak dawniej u babci.
Kruche rogaliki to idealna słodka przekąska, która przeniesie nas do czasów dzieciństwa. Wykonanie ich wbrew pozorom nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym deserem. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Rogaliki kojarzą nam się głównie z pysznymi wypiekami u babci. Chcąc odtworzyć te smaczne łakocie, możemy wykorzystać prosty i sprawdzony przepis, który sprawi, że znów poczujemy ten wyjątkowy smak rozpływającego się w ustach ciasta i pysznego nadzienia.
Wystarczy, że użyjemy odpowiednich proporcji składników, a stworzymy wyjątkowo smaczne rogaliki, które pokocha całe rodzina. Do przygotowania ich będziemy potrzebowali następujących produktów:
- 50 g cukru pudru,
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietana 18 proc.,
- 2 żółtka,
- dżem wiśniowy,
- białko do posmarowania,
- szczypta soli,
- opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady.
Jeżeli chcemy przygotować opcję odchudzoną tego przysmaku, to możemy zastąpić cukier puder zmielonym erytrytolem. Pamiętajmy jednak, że jest on mniej słodki i może być konieczne użycie jego większej ilości.
Czytaj również: To jedne z najzdrowszych polskich owoców i to za grosze. Seniorzy powinni jeść codziennie
Przygotowanie rogalików nie jest trudne. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się smacznym dodatkiem do kawy. Pierwsze co musimy zrobić, to w dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier puder. Następnie przesypujemy to na stolnicę i siekamy wraz z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
Do tego dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy za pomocą folii i spożywczej i wkładamy do lodówki na około 45 minut. Dzięki temu ciasto się schłodzi i będzie się łatwiej wałkowało.
Następnie opcjonalnie w małej misce mieszamy dżem ze startą gorzką czekoladą. Po upływie wskazanego wcześniej czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2-3 części, a każdą z nich rozwałkowujemy cienko na grubość około 2 mm. Za pomocą radełka lub nożyka wycinamy z ciasta trójkąty.
Na szerszy koniec każdego z trójkątów, nakładamy po łyżeczce nadzienia. Uważajmy, aby nie umieścić go zbyt dużo, ponieważ wypłynie ono podczas pieczenia. Rogaliki zawijamy, zaczynając od szerszej strony, kierując się w stronę wierzchołka. Następnie delikatnie zaginamy końce. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 15 minut. Gdy już przestygną, dekorujemy je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko
Przyjaciółka poczęstowała mnie tą zupą. Bosko smakuje, a do tego oczyszcza organizm
Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki