Reklama
Reklama

Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą

Szukając pomysłu na smaczną przekąskę do kawy lub herbaty, warto przypomnieć sobie deser, który większość z nas uwielbiała jako dziecko. Mowa o pysznych rogalikach, które rozpływają się w ustach i mają przyjemne, owocowe nadzienie. Podpowiadamy, jak je zrobić, aby smakowały tak jak dawniej u babci.

Kruche rogaliki to idealna słodka przekąska, która przeniesie nas do czasów dzieciństwa. Wykonanie ich wbrew pozorom nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym deserem. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Rogaliki jak u babci - co będziemy potrzebowali? Lista składników

Rogaliki kojarzą nam się głównie z pysznymi wypiekami u babci. Chcąc odtworzyć te smaczne łakocie, możemy wykorzystać prosty i sprawdzony przepis, który sprawi, że znów poczujemy ten wyjątkowy smak rozpływającego się w ustach ciasta i pysznego nadzienia.

Wystarczy, że użyjemy odpowiednich proporcji składników, a stworzymy wyjątkowo smaczne rogaliki, które pokocha całe rodzina. Do przygotowania ich będziemy potrzebowali następujących produktów:

  • 50 g cukru pudru,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietana 18 proc.,
  • 2 żółtka,
  • dżem wiśniowy,
  • białko do posmarowania,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady.

Jeżeli chcemy przygotować opcję odchudzoną tego przysmaku, to możemy zastąpić cukier puder zmielonym erytrytolem. Pamiętajmy jednak, że jest on mniej słodki i może być konieczne użycie jego większej ilości.

Czytaj również: To jedne z najzdrowszych polskich owoców i to za grosze. Seniorzy powinni jeść codziennie

Jak przygotować rogaliki? To prostsze niż myślisz

Przygotowanie rogalików nie jest trudne. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się smacznym dodatkiem do kawy. Pierwsze co musimy zrobić, to w dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier puder. Następnie przesypujemy to na stolnicę i siekamy wraz z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.

Do tego dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy za pomocą folii i spożywczej i wkładamy do lodówki na około 45 minut. Dzięki temu ciasto się schłodzi i będzie się łatwiej wałkowało.

Następnie opcjonalnie w małej misce mieszamy dżem ze startą gorzką czekoladą. Po upływie wskazanego wcześniej czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2-3 części, a każdą z nich rozwałkowujemy cienko na grubość około 2 mm. Za pomocą radełka lub nożyka wycinamy z ciasta trójkąty.

Na szerszy koniec każdego z trójkątów, nakładamy po łyżeczce nadzienia. Uważajmy, aby nie umieścić go zbyt dużo, ponieważ wypłynie ono podczas pieczenia. Rogaliki zawijamy, zaczynając od szerszej strony, kierując się w stronę wierzchołka. Następnie delikatnie zaginamy końce. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 15 minut. Gdy już przestygną, dekorujemy je cukrem pudrem.

Zobacz też:

Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko

​Przyjaciółka poczęstowała mnie tą zupą. Bosko smakuje, a do tego oczyszcza organizm

Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy