To jedne z najzdrowszych polskich owoców i to za grosze. Seniorzy powinni jeść codziennie
Lato to okres obfitujący w wiele owoców. Warto jednak pomimo ogromnego wyboru, nie zapominać o jednych z najpopularniejszych owoców w naszych rodzimych sadach. Są one stosunkowo tanie, a równocześnie niezwykle cenne dla zdrowia. Sprawdź, o jakich owocach mowa i dlaczego warto je wprowadzić do diety.
Owoce, o których mowa to śliwki. Sezon na nie rozpoczyna się w sierpniu i może potrwać nawet do początku października. Często jednak owoce te nie są doceniane. Jest to błędem, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale i zdrowe. Do diety powinni je wprowadzić w szczególności seniorzy.
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców, które w dodatku nie są drogie. Warto je doceniać, ponieważ mają one świetny wpływ na cały nasz organizm. Przede wszystkim zawierają one wiele cennych witamin, takich jak witamina A, C, B6 czy E.
Oprócz tego obfitują w minerały, takie jak wapń i żelazo, a także fosfor, magnez i potas, które pomagają w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości, co jest szczególnie ważne w zapobieganiu osteoporozie, która często dotyka osoby starsze.
Dodatkowo zawarta w śliwce witamina K, także wspomaga utrzymanie zdrowych kości oraz odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Co więcej, obecność błonnika, sorbitolu i kwasu sorbowego, sprawia, że śliwki korzystnie wpływają na układ trawienny, a także zapobiegają zaparciom. Składniki te stymulują perystaltykę jelit.
Warto również wspomnieć, że śliwki zawierają polifenole, które pomagają neutralizować wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i spowalniając procesy starzenia. Dodatkowo wspomniany już potas, obniża ciśnienie krwi.
Wobec tego dobrym pomysłem będzie włączenie śliwek do diety seniorów, aby korzystać z ich cennych właściwości zdrowotnych i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Czytaj również: Zamiast wyrzucać, wynieś na balkon. Komary uciekną, gdzie pieprz rośnie
Wprowadzając śliwki do swojej diety, warto pamiętać, że największa ilość cennych składników odżywczych znajduje się bezpośrednio tuż pod skórką, dlatego zaleca się, aby jeść te owoce bez obierania, w całości, oczywiście po dokładnym ich umyciu.
Eksperci sugerują, żeby jeść maksymalnie 3 świeże śliwki dziennie, natomiast suszonych owoców możemy zjeść 5 dziennie. Śliwki możemy spożywać nie tylko w formie samodzielnej, ale także przygotowywać z nich powidła, dżemy czy konfitury. Nadają się także do przyrządzenia kompotu czy knedli. Musimy jednak pamiętać, że podczas obróbki termicznej tracą część swoich właściwości. Wobec tego starajmy się częściej sięgać po sam owoc.
Śliwkowe powidła, konfitury z kolei wykorzystamy do przygotowania ciast. Wypróbuj piernik przepis wilgotny i przekonaj się, jak śliwkowe przetwory doskonale z nim smakują.
Zobacz też:
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Mielone będą pulchne i soczyste, że palce lizać. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To ciasto zrobisz w 30 minut bez włączania piekarnika. Rozpływa się w ustach