Reklama
Reklama

Smażysz kurki, ale wychodzą gorzkie? Popełniasz ten błąd

Smażysz kurki na patelni i znowu są gorzkie? Pewna doza goryczy jest naturalna dla tych grzybów, gdy jednak przysłania ich smak, dodaj podczas smażenia te dwa składniki. Wzbogacisz smak grzybów i pozbędziesz się niechcianej goryczki. Sprawdź, jak smażyć kurki.

Kurki są jednym z tych grzybów, które pasują niemal do wszystkiego. Istnieje moc przepisów z tymi grzybami. Doskonale smakują marynowane, ale także smażone na patelni z jajecznicą czy innymi dodatkami. Niestety czasami gorycz przysłania cały smak kurek i niszczy ulubione danie. Jak temu zapobiec i w czym tkwi problem? Ten jeden dodatek podczas smażenia może uratować każdą kurkę.  

Dlaczego kurki są gorzkie?

Kurki są jednymi z pierwszych grzybów, które można znaleźć w lesie już latem. Preferują stanowiska suche w pobliżu sosen. Rosną nawet na piasku. Z tego powodu naturalnie są nieco gorzkie i ostre. Stąd wzięła się właśnie inna ich nazwa pieprznik jadalny.

Kurki wykorzystuje się w kuchni na różne sposoby - można przyrządzić z nich zupę, sos lub wykorzystać jako dodatek do makaronu, risotto czy jajecznicy. Dużą popularnością wśród smakoszy grzybów cieszą się również marynowane kurki

Niestety czasami są one zbyt gorzkie, przez co niszczą całe danie, a smażone samodzielne nieco trudno przełknąć. Powodem może być zła pora zerwania grzyba. Większą gorycz będzie miała kurka zebrana w dzień suchy i upalny. Do zmiany smaku grzybów może przyczynić się także złe lub zbyt długie przechowywanie. Najlepiej usmażyć kurki zaraz po zebraniu.  

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

Błędy popełniane podczas smażenia kurek także mogą przyczynić się do tego, że grzyb nabierze niechcianej goryczy. Przede wszystkim: 

  • nie smaż kurek zbyt długo - wystarczy 5-10 min. Im dłużej zostawisz je na patelni, tym będą bardziej gorzkie. Posól je dopiero pod koniec smażenia; 
  • nie smaż kurek na oliwie z oliwek, tłuszcz ten jest naturalnie gorzki, co tylko podbija gorycz kurki. Znacznie lepiej smakuje pieprznik jadalny usmażony na maśle, oleju lub maśle klarowanym, które dodatkowo doda mu nieco orzechowego aromatu.  

Jednym z najskuteczniejszych sposobów przysłonięcia goryczy kurek jest pokropienie ich pod koniec smażenia mieszanką miodu i soku z cytryny. Po dodaniu tych składników spróbuj grzybów. Jeśli dalej czuć niewielką gorycz, możesz zalać kurki śmietaną z dodatkiem mąki, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos zasłoni wszystkie niechciane nuty smakowe.  

Zobacz też:

Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę

​Pomidory też możesz włożyć do słoików. W takiej formie będziesz jeść całą zimę

Mizeria bez śmietany? Teściowa zastępuje ją tym dodatkiem i jest naprawdę dobra

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przepisy