O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, dlatego dobrze wiedzieć, jak wykorzystać udane zbiory. Klasykiem są oczywiście marynowane kurki, które zachwycają swoim aromatem oraz intensywnością smaku. Od lat goszczą na polskich stołach i trudno wyobrazić sobie bez nich spiżarniane półki. Przy następnych zbiorach “złota lasów” przygotuj je z tego przepisu, a już więcej nie sięgniesz po żaden inny.
Kurki można wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub jajecznicy, ale klasykiem jest oczywiście zamarynowanie ich. To przekąska przygotowywana w polskich domach od pokoleń, która zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Jeśli następnym razem wrócisz z lasu z koszykiem pełnym tych grzybów, oporządź je i koniecznie zamarynuj w tej marynacie. Goście przepadną na ich punkcie i poproszą o przepis.
Marynowane kurki to jeden z klasyków spiżarni w niemal każdym domu. Idealnie nadają się jako dodatek do wielu dań mięsnych, a także jako przekąska podczas niejednej imprezy. Warto więc zawsze mieć pod ręką kilka słoików tego sezonowego rarytasu. Teraz jest świetny moment na jego przygotowanie, gdyż w lasach trwa prawdziwy urodzaj na grzyby.
W wielu regionach Polski mówi się między innymi o wysypie kurek, dlatego warto wybrać się na ich poszukiwania, by później zamarynować je w przepysznej zalewie. Choć wymagają nieco czasu, aby je obrać i oczyścić, zdecydowanie warte są podjętego trudu, gdyż wychodzą niezwykle aromatyczne i smaczne.
Zwłaszcza jeśli przygotuje się je w nieco zmodyfikowanej zalewie. Dzięki temu kurki zyskają nowy, nieco bardziej wyrazisty smak, na punkcie którego przepadnie niemal każdy. Sekretem jest dodanie odrobiny ostrej papryczki chili, a także miodu.
Może cię zainteresować: Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni
Marynowane kurki, choć zajmują nieco czasu na przygotowania, nie wymagają kulinarnego doświadczenia i każdy powinien sobie z nimi poradzić. Wystarczą grzyby przyniesione z lasu, kilka prostych składników i słoiki, aby przygotować ten sezonowy rarytas. Dokładna lista potrzebnych składników wygląda następująco:
- 1 kg świeżych kurek
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 7-8 listków laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- 1 ostra papryczka chili
Sposób przygotowania:
Zacznij od oporządzenia kurek, oczyszczając je z ziemi i innych zabrudzeń. W tym celu warto je namoczyć w zimnej wodzie z solą. Następnie oporządzone grzyby obgotuj przez około 3 minuty i odcedź.
Przejdź do przygotowania zalewy. Wlej do garnka wodę i ocet. Dodaj miód oraz wszystkie przyprawy. Całość zagotuj na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj nieduże, wyparzone słoiki i ułóż w nich kurki, a także posiekaną papryczkę chili.
Przygotowane słoiki z grzybami zalej gorącą zalewą tak, aby w każdym szklanym pojemniku znalazły się liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalane marynatą i zakręcone słoiki pasteryzuj we wrzątku przez około 3-5 minut. Jeśli kurki zalałeś gorącą zalewą i odstawiłeś słoiki denkami do góry, zakrętki powinny się same zassać, przez co pasteryzacja nie będzie potrzebna.
Zobacz też:
To najsłodsza odmiana pomidorów. Są jędrne i soczyste, ale mało kto je zna
Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy
Błyskawiczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Nie musisz nawet włączać piekarnika