Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni
Ogórki kiszone królują w polskich spiżarniach od pokoleń, ale w tym sezonie pora dać szansę również innym przetworom. Niepozorna cukinia, na którą sezon rozpoczyna się w wakacje, może w ten sposób zostać z tobą na cały rok. Wystarczy, że przygotowujesz ją w wersji kiszonej. Według tej receptury wyjdzie idealnie chrupiąca, lekko kwaskowata i pełna prozdrowotnych właściwości.
Cukinia to uwielbiane warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wciąż jednak za mało mówi się o kiszonej wersji, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy obiadu. To smak lata zamknięty w słoiku, który stanie się twoim ulubionym. Teraz jest najlepszy moment na przygotowanie kiszonej cukinii, bo właśnie startuje na nią sezon.
Cukinia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo o niezwykłej uniwersalności w kuchni. Chętnie wykorzystywana do przygotowywania placków, zup kremów, makaronów czy warzywnych zapiekanek, w tym sezonie może również stać się hitem domowej spiżarni. Wystarczy dać jej szansę w wersji kiszonej.
Poprzez swój delikatny smak doskonale chłonie aromaty i składniki zalewy, dzięki czemu po ukiszeniu zyskuje wyrazisty posmak i niezwykłą chrupkość. Dzięki temu sprawdzi się jako przekąska, a także dodatek do sałatek, obiadów czy kanapek.
To niskokaloryczna opcja, która stanowi ogromne bogactwo minerałów i witamin, a także probiotyków. Tak jak ma to miejsce w przypadku ogórków kiszonych, dzięki procesowi fermentacji mlekowej zamienia się w naturalny probiotyk, który działa na mikrobiom jelitowy. To prawdziwy skarb spiżarni, który raz przygotowany stanie się twoim ulubionym.
Może cię zainteresować: Zerwij w warzywniku i włóż do słoików. Te kiszonki biją na głowę ogórki czy kapustę
Kiszenie cukinii łudząco przypomina przygotowywanie ogórków kiszonych, dlatego jest to dla nich doskonała alternatywa. Być może w tym roku warto pokusić się o coś nowego i półki swojej spiżarni wypełnić kiszoną cukinią w słoikach, która wychodzi obłędnie jędrna i smaczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 2-3 średnie cukinie
- Ząbki czosnku
- 2-4 gałązki kopru
- Sól i pieprz w ziarnach
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Chrzan
- Woda
Sposób przygotowania:
Robienie przetworów z cukinii zacznij od wyparzenia słoików, aby w naczyniu nie doszło do rozwoju niechcianych drobnoustrojów, które sprawią, że te się zepsują. Przejdź do przygotowania cukinii poprzez dokładnie umycie i odkrojenie górnej części. Warzywo pokrój ją w słupki, ćwiartki lub grube plastry - w zależności od własnych preferencji.
Przejdź do przygotowania solanki, robiąc ją w proporcji 1:1, czyli 1 łyżka soli na litr wody. Zagotuj tak wodę i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie napełnij słoiki, wkładając do każdego pokrojoną cukinię, 3 ziarnka pieprzu, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, koper, czosnek oraz chrzan.
Wypełnione słoiki zalej solanką do samej góry i szczelnie zakręć. Finalnie cukinia powinna być ułożona w naczyniu ciasno i całkowicie zalana przez solankę, dzięki czemu kiszonka nie spleśnieje. Tak przygotowane słoiki pozostaw na 2-3 dni w suchym i chłodnym miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie pozostaw je przynajmniej na 2 tygodnie, aby cukinia mogła się zakisić. Im dłużej będzie tak stać, tym bardziej intensywny smak zyska.
Spróbuj też: Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików
Zobacz też:
To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie
Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka
Nie przepłacaj. Ten banalny sposób sprawi, że więcej nie kupisz masła klarowanego