Reklama
Reklama

Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni

Ogórki kiszone królują w polskich spiżarniach od pokoleń, ale w tym sezonie pora dać szansę również innym przetworom. Niepozorna cukinia, na którą sezon rozpoczyna się w wakacje, może w ten sposób zostać z tobą na cały rok. Wystarczy, że przygotowujesz ją w wersji kiszonej. Według tej receptury wyjdzie idealnie chrupiąca, lekko kwaskowata i pełna prozdrowotnych właściwości.

Cukinia to uwielbiane warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wciąż jednak za mało mówi się o kiszonej wersji, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy obiadu. To smak lata zamknięty w słoiku, który stanie się twoim ulubionym. Teraz jest najlepszy moment na przygotowanie kiszonej cukinii, bo właśnie startuje na nią sezon.  

Kiszona cukinia deklasuje ogórki. Dlaczego warto ją przygotować? 

Cukinia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo o niezwykłej uniwersalności w kuchni. Chętnie wykorzystywana do przygotowywania placków, zup kremów, makaronów czy warzywnych zapiekanek, w tym sezonie może również stać się hitem domowej spiżarni. Wystarczy dać jej szansę w wersji kiszonej.  

Poprzez swój delikatny smak doskonale chłonie aromaty i składniki zalewy, dzięki czemu po ukiszeniu zyskuje wyrazisty posmak i niezwykłą chrupkość. Dzięki temu sprawdzi się jako przekąska, a także dodatek do sałatek, obiadów czy kanapek.

To niskokaloryczna opcja, która stanowi ogromne bogactwo minerałów i witamin, a także probiotyków. Tak jak ma to miejsce w przypadku ogórków kiszonych, dzięki procesowi fermentacji mlekowej zamienia się w naturalny probiotyk, który działa na mikrobiom jelitowy. To prawdziwy skarb spiżarni, który raz przygotowany stanie się twoim ulubionym. 

Może cię zainteresować: Zerwij w warzywniku i włóż do słoików. Te kiszonki biją na głowę ogórki czy kapustę

Jak kisić cukinię? Przygotuj tę obłędną zalewę  

Kiszenie cukinii łudząco przypomina przygotowywanie ogórków kiszonych, dlatego jest to dla nich doskonała alternatywa. Być może w tym roku warto pokusić się o coś nowego i półki swojej spiżarni wypełnić kiszoną cukinią w słoikach, która wychodzi obłędnie jędrna i smaczna. Do jej przygotowania potrzebujesz: 

  • 2-3 średnie cukinie  
  • Ząbki czosnku  
  • 2-4 gałązki kopru 
  • Sól i pieprz w ziarnach  
  • Ziele angielskie  
  • Liść laurowy  
  • Chrzan  
  • Woda  

Sposób przygotowania: 

Robienie przetworów z cukinii zacznij od wyparzenia słoików, aby w naczyniu nie doszło do rozwoju niechcianych drobnoustrojów, które sprawią, że te się zepsują. Przejdź do przygotowania cukinii poprzez dokładnie umycie i odkrojenie górnej części. Warzywo pokrój ją w słupki, ćwiartki lub grube plastry - w zależności od własnych preferencji.  

Przejdź do przygotowania solanki, robiąc ją w proporcji 1:1, czyli 1 łyżka soli na litr wody. Zagotuj tak wodę i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie napełnij słoiki, wkładając do każdego pokrojoną cukinię, 3 ziarnka pieprzu, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, koper, czosnek oraz chrzan.  

Wypełnione słoiki zalej solanką do samej góry i szczelnie zakręć. Finalnie cukinia powinna być ułożona w naczyniu ciasno i całkowicie zalana przez solankę, dzięki czemu kiszonka nie spleśnieje. Tak przygotowane słoiki pozostaw na 2-3 dni w suchym i chłodnym miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie pozostaw je przynajmniej na 2 tygodnie, aby cukinia mogła się zakisić. Im dłużej będzie tak stać, tym bardziej intensywny smak zyska.

Spróbuj też: Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

Zobacz też:

To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka

Nie przepłacaj. Ten banalny sposób sprawi, że więcej nie kupisz masła klarowanego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa