Reklama
Reklama

Zerwij w warzywniku i włóż do słoików. Te kiszonki biją na głowę ogórki czy kapustę

Lipiec to idealny miesiąc na rozpoczęcie przygody z kiszonkami i wcale nie musisz zaczynać od ogórków czy kapusty. Przetwory z nich są smaczne, lecz dość oklepane. Zamiast nich powkładaj więc do słoików inne warzywa. Nie zawiedziesz się, jeśli wykorzystasz w ten sposób fasolkę szparagową. Po zakiszeniu smakuje jeszcze lepiej i ma całą masę witamin.

Ogórki to niejedyne kiszonki, które możesz przygotować, póki trwa na nie sezon. Do konserwacji idealnie nadają się także inne warzywa i to nie tylko kapusta, cukinia marchew czy papryka. 

Lipiec to dopiero początek sezonu na fasolkę szparagową, który potrwa do września. Nie zwlekaj jednak ze zbiorami i już teraz powkładaj ją do słoików, aby móc jak najszybciej przekonać się, że po zakiszeniu smakuje jeszcze lepiej. Będziesz mógł cieszyć się nią przez cały rok.

Może cię zainteresować: Kiedyś często bywała na stole, dziś zapomniana. Wspomaga jelita i obniża poziom cukru

Jak smakuje kiszona fasolka szparagowa? Bije na głowę ogórki i kapustę

Kiszona fasolka szparagowa zyskuje nowy smak, inny od świeżych czy gotowanych warzyw. Jest umiarkowanie kwaskowa, orzeźwiająca i lekko słona (zielona odmiana ma intensywniejszy smak, a żółta jest bardziej kremowa i subtelna). 

W zależności od tego, jakich przypraw i dodatków użyjesz, może mieć także nuty czosnku, kopru czy innych przypraw. Najlepiej kisić wyłącznie młodą fasolkę, bo te starsze są zbyt twarde i łykowate.

Dlaczego warto jeść kiszoną fasolkę szparagową? Jest nawet zdrowsza od surowej

Kiszona fasolka szparagowa może być nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym dodatkiem do diety z uwagi na jej probiotyczny charakter. Wspiera pracę jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i mocniejszy układ odpornościowy. 

Dzięki procesowi kiszenia, składniki odżywcze w fasolce szparagowej stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu. Warto przypomnieć, że warzywo to zawiera m.in.: witaminy: C, K, A, witaminy z grupy B (B1, E), jest w niej także: potas, fosfor, wapń, żelazo czy magnez. 

Czytaj również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Jak przygotować kiszoną fasolkę szparagową - przepis. Tak zrobisz idealne przetwory

Masz ochotę przygotować kiszoną fasolkę szparagową? Świetnie, w takim razie zacznij od wyprawy do warzywnika lub sklepu spożywczego po niezbędne składniki, które przydadzą ci się jako dodatki.

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową - składniki:

  • fasolka szparagowa - 1 kg
  • woda - 1 litr
  • czosnek - 7 ząbków
  • pieprz - 7 ziaren
  • koper - 2 łodygi z baldachami
  • sól - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka

Na solankę:

  • woda - 2 litry
  • sól - 2 łyżki

Opłucz fasolkę szparagową, usuń zdrewniałe końcówki, zagotuj wodę w garnku wraz z solą i cukrem. Wrzuć warzywa, kiedy pojawi się wrzątek i gotuj około 3 minut na średnim ogniu. Fasolkę szparagową odcedź i przełóż do zimnej wody. Ułóż ją w umytych, wyparzonych naczyniach np. słoikach. 

Wrzuć do środka koper, ząbki czosnku oraz pieprz. W drugim naczyniu przygotuj solankę i potem zalej nią fasolkę. Słoiki zakręć i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce, później przenieś je do chłodnej spiżarni. Po pół roku będą gotowe do spożycia. 

Zobacz też:

Wygląda jak jabłko, smakuje jak budyń. Przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć

​Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa