Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Zupy to nie tylko świetna przystawka przed daniem głównym. Odpowiednio przyrządzone mogą być smaczne i zdrowe. Należy jednak pamiętać, by zadbać o dodatki, które dobrze wpłyną na nasz organizm. Poznaj przepis na zupę z kaszą jaglaną, która nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, ale także jest świetną propozycją dla tych, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę.
Lato kojarzy nam się raczej z chłodnikami, które świetnie sprawdzają się, gdy żar leje się z nieba. Jednak nikt nie pogardzi smaczną i lekką zupą, szczególnie jeśli ma ona tak dobry wpływ na nasze zdrowie.
Do przygotowania zupy z kaszy jaglanej będzie ci potrzebna:
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
- 1 mały korzeń selera,
- 1 mały por,
- 1 pęczek koperku,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 żółtko,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 średnie marchewki,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 małe ziemniaki,
- mały pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa dostarcza organizmowi antyoksydantów, a także może przyczyniać się obniżenia cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Sprawdź również: Żadne kiszone czy małosolne. Moja rodzina chce jeść tylko ogórki w takiej zalewie
Obierz warzywa potrzebne na bulion (cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, por, seler i seler naciowy). Cebulę przekrój na pół, a ząbki czosnku delikatnie zgnieć. Wszystko przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i dorzuć przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go, a marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Do przecedzonego bulionu wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj, aż będą miękkie.
Sprawdź również: Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzątkiem. Przełóż do garnka, dolej 2,5 szklanki wody, dodaj odrobinę oliwy i sól. Gotuj przez 20 minut, a potem odstaw na 10 minut pod przykryciem. Do zupy dodaj starte wcześniej warzywa i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Następnie dorzuć ugotowaną kaszę. W osobnej miseczce połącz żółtko z jogurtem naturalnym. Zahartuj mieszankę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy, a potem wlej całość do garnka i dobrze wymieszaj. Nie gotuj już zupy po dodaniu jogurtu. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Zobacz też:
Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
W Grecji zawijają w nie gołąbki. Wystarczy włożyć do słoika i kisić jak ogórki
Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych