Żadne kiszone czy małosolne. Moja rodzina chce jeść tylko ogórki w takiej zalewie
U mnie w domu nie ma lepszego dodatku obiadowego niż przetwory z ogórków. Co zaskakujące, moja rodzina już nie chce jeść tych małosolnych, a nawet kiszonych. Odkąd zrobiłam te warzywa w pewnej zalewie, tylko nimi zajadają się non stop.
Znudziły ci się kiszone i małosolne, a poszukujesz nowości ze świata przetworów? W takim razie koniecznie przygotuj dla swojej rodziny ogórki w zalewie ketchupowej. To nietypowe połączenie pozytywnie zaskakuje smakiem - ogórki wychodzą naprawdę pyszne. Sprawdź prosty przepis.
Wiele osób może złapać się za głowę na myśl o łączeniu ogórków z ketchupem, który kojarzymy głównie z frytkami czy hot-dogami. Tak naprawdę odpowiednio przyrządzona zalewa ketchupowa nadaje warzywom niezwykłego smaku. Przetwory wychodzą lekko pikantne z wyraźną nutą czosnku.
Takie połączenie sprawia, że ogórki są odpowiednio zakonserwowane, ale też stają się jędrne i chrupiące. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdzą się w kanapkach i jako przekąski na imprezowym stole.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych;1 l wody;
- 400 ml ketchupu pikantnego;
- 200 g cukru;
- 150 ml octu 10 proc.;
- 50 ml oleju;
- 12 gałązek natki pietruszki;
- 5 główek czosnku;
- 6 liści laurowych;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 4 ziarna pieprzu;
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Na początek umyj ogórki i pozbądź się ich końcówek. Potem pokrój je w ćwiartki lub plasterki, jak wolisz.
W kolejnym kroku zagotuj w garnku ketchup, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru i soli.
Następnie dorzuć do garnka pokrojony w plasterki czosnek i gotuj zalewę przez 5 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze olej.
Do wyparzonych i czystych słoików powkładaj po kilka gałązek natki pietruszki. Potem ułóż ciasno ogórki i zalej je zalewą ketchupową, pozostawiając 1 cm odstępu od rantu naczyń.
Mocno zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 20 minut, licząc od chwili zagotowania wody w garze. Po tym procesie postaw naczynia do góry dnem na ścierce i poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Zobacz też:
Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś
Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Jeden składnik dodaje mu charakteru