Reklama
Reklama

Żadne kiszone czy małosolne. Moja rodzina chce jeść tylko ogórki w takiej zalewie

U mnie w domu nie ma lepszego dodatku obiadowego niż przetwory z ogórków. Co zaskakujące, moja rodzina już nie chce jeść tych małosolnych, a nawet kiszonych. Odkąd zrobiłam te warzywa w pewnej zalewie, tylko nimi zajadają się non stop.

Znudziły ci się kiszone i małosolne, a poszukujesz nowości ze świata przetworów? W takim razie koniecznie przygotuj dla swojej rodziny ogórki w zalewie ketchupowej. To nietypowe połączenie pozytywnie zaskakuje smakiem - ogórki wychodzą naprawdę pyszne. Sprawdź prosty przepis. 

Ogórki w zalewie ketchupowej - nietypowe połączenie, które naprawdę smakuje

Wiele osób może złapać się za głowę na myśl o łączeniu ogórków z ketchupem, który kojarzymy głównie z frytkami czy hot-dogami. Tak naprawdę odpowiednio przyrządzona zalewa ketchupowa nadaje warzywom niezwykłego smaku. Przetwory wychodzą lekko pikantne z wyraźną nutą czosnku. 

Takie połączenie sprawia, że ogórki są odpowiednio zakonserwowane, ale też stają się jędrne i chrupiące. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdzą się w kanapkach i jako przekąski na imprezowym stole. 

Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej? Przepis na przetwory inne niż wszystkie

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych;1 l wody;
  • 400 ml ketchupu pikantnego;
  • 200 g cukru;
  • 150 ml octu 10 proc.;
  • 50 ml oleju;
  • 12 gałązek natki pietruszki;
  • 5 główek czosnku;
  • 6 liści laurowych;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 4 ziarna pieprzu;
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Na początek umyj ogórki i pozbądź się ich końcówek. Potem pokrój je w ćwiartki lub plasterki, jak wolisz. 

W kolejnym kroku zagotuj w garnku ketchup, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru i soli. 

Następnie dorzuć do garnka pokrojony w plasterki czosnek i gotuj zalewę przez 5 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze olej. 

Do wyparzonych i czystych słoików powkładaj po kilka gałązek natki pietruszki. Potem ułóż ciasno ogórki i zalej je zalewą ketchupową, pozostawiając 1 cm odstępu od rantu naczyń

Mocno zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 20 minut, licząc od chwili zagotowania wody w garze. Po tym procesie postaw naczynia do góry dnem na ścierce i poczekaj, aż całkowicie ostygną. 

Zobacz też:

​Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś

Tak puszystego ciasta z owocami jeszcze nie jadłeś. Kluczowy jest jeden składnik

​Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Jeden składnik dodaje mu charakteru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory