Tak zrobisz najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. Nie potrzebujesz nawet słoika
Rozpoczął się sezon na robienie przetworów. Jako pierwsze kładziemy do słoików ogórki małosolne, jednak okazuje się, że wcale nie potrzebujemy do nich ani naczynia, ani zalewy. Sprawdź, jak szybko przygotować chrupiące i aromatyczne warzywa, które będą wspaniałą przekąską.
Wiele osób uwielbia ogórki małosolne, które są wspaniałym dodatkiem do kanapek, sałatek i dań obiadowych. Według tradycyjnego przepisu przygotowujemy do nich zalewę z przyprawami i całość umieszczamy w uprzednio wyparzonych słoikach. Okazuje się, że istnieje prostsza metoda na te przetwory. Zrób ogórki małosolne "na sucho".
Tak jak już wspomniano, do metody "na sucho" nie przygotowujemy zalewy i nie używamy słoików. Naczynia zastępujemy woreczkami foliowymi, koniecznie z zamknięciem strunowym.
Oczywiście musimy też użyć konkretnych przypraw oraz soli, odpowiadającej za proces fermentowania. W tym przypadku ogórkom odcinamy końcówki, dzięki czemu puszczą wodę i to właśnie w niej będą się marynowały.
Metoda "na sucho" pozwala na szybkie ukiszenie ogórków małosolnych. Tak naprawdę, gdy przygotujemy je rano, już wieczorem będą gotowe do zjedzenia. Z dnia na dzień ich smak staje się intensywniejszy i bardziej kwaśny.
Pamiętajmy, że ogórki przechodzą stopniowo przez etapy fermentacji, dzięki czemu z każdym dniem stają się coraz bardziej aromatyczne i przypominają tradycyjne kiszonki. Warto więc dostosować czas kiszenia do własnych upodobań smakowych - jedni wolą lekko chrupiące i delikatne warzywa, a inni cenią sobie wyrazisty, kwaskowaty smak.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych;
- 1 korzeń chrzanu;
- kilka gałązek kopru;
- kilka liście czarnej porzeczki;
- 5 ząbków czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka gorczycy;
- 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie myjemy ogórki i odcinamy ich końcówki zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie rozgniatamy ząbki czosnku i kroimy je na małe kawałki.
W kolejnym kroku umieszczamy w woreczku foliowym ogórki i resztę składników. Potem zamykamy worek i pocieramy go w celu oblepienia warzyw przyprawami. Usuwamy też z niego powietrze.
Ogórki małosolne wkładamy do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie możemy wykorzystać je w kuchni.
Zobacz też:
Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie
Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania
Nie masz pomysłu na śniadanie? Te szybkie i tanie placki podbiją serca całej rodziny