Reklama
Reklama

Naleśniki rozpadają się podczas smażenia? Dodaj 1 łyżkę tego i zapomnij o problemie

Smażenie naleśników nie zawsze idzie po naszej myśli. Czasem rozpadają się podczas obracania na patelni. Na szczęście możemy temu w łatwy sposób zaradzić. Wystarczy, że wypróbujemy sprawdzoną metodę doświadczonych kucharzy i dodamy 1 łyżkę pewnego składnika. Dzięki temu nasze naleśniki wyjdą idealnie elastyczne i gładkie.

Przyrządzając naleśniki, chcemy, by wyszły przyjemnie aksamitne. Niestety czasem zdarza się, że podczas smażenia zaczynają się one rozpadać i nie tylko gorzej wyglądają, ale i utrudniają umieszczenie w nich nadzienia. Warto więc wiedzieć, co zrobić, by temu zapobiec. Wystarczy zastosować prosty trik.

Co dodać do naleśników, by nie rozpadały się podczas smażenia? Wystarczy jeden składnik

Chcąc, by nasze naleśniki świetnie wyglądały i smakowały, warto dodać do ciasta pewien składnik, który sprawi, że będą one elastyczne i delikatne, a po smażeniu wciąż pozostaną gładkie. Okazuje się, że do osiągnięcia tego efektu nie trzeba wiele.

Jedyne co musimy zrobić, to dodać do naszego ciasta na naleśniki 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiera ona skrobię, która doskonale łączy wszystkie składniki, a także dodaje ciastu sprężystości. Równocześnie jej obecność nie jest wyczuwalna w smaku naleśników. Chcąc jej użyć, należy pamiętać, że przyjmujemy proporcję, która wskazuje, iż należy stosować łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 szklankę mąki pszennej.

W ten sposób, dzięki skrobi, sprawimy, że masa będzie o wiele bardziej aksamitna, co sprawi, że rozleje się równomiernie po patelni i nie będzie przylegała, ani się rozpadała. Ten prosty trik pozwoli nam przyrządzić idealne naleśniki w łatwy sposób.

Czytaj również: Teściowa robi placki ziemniaczane bez mąki. Wystarczy dodać to, a wyjdą obłędne

Jak zrobić idealne i aksamitne naleśniki? Ten przepis jest niezawodny

Wprowadzenie tego dodatkowego składnika do przepisu na naleśniki sprawi, że ciasto wyjdzie idealnie gładkie i sprężyste. Do przygotowania naszej pysznej przekąski, będziemy potrzebowali jeszcze innych produktów. Pełna lista składników prezentuje się następująco:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Przed przystąpieniem do robienia naleśników, musimy upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dopiero wtedy możemy przejść do przyrządzania dania. Zaczynamy do przesiania do miski mąki pszennej oraz ziemniaczanej i dokładnego wymieszania ich.

Następnie wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy jajka, oraz sól. Wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto, a pod koniec dodajemy roztopione masło. Odkładamy miskę z masą na kilkanaście minut, aby składniki mogły się dobrze związać, co wpłynie na elastyczność naleśników.

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy chochelkę porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z obu stron, aż nasz naleśnik będzie złoty. Podajemy z ulubionymi dodatkami na słono lub słodko.

Zobacz też:

​Karp teściowej nigdy nie wychodzi mulisty. Po prostu moczy go w tym

​Dodaj to do krupniku. Kasza będzie mieć idealną konsystencję

Prawie nie ma ości i nie rozpada się podczas smażenia. Ryba idealna nie tylko na wigilię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | przepisy | obiady domowe