Reklama
Reklama

Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Jajka są produktem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Decydując się na smażenie ich na patelni, należy pamiętać o pewnej istotnej kwestii, która nie tylko wpłynie na ich smak, ale przede wszystkim na nasz organizm. Sprawdź, na czym je smażyć, aby były smaczne i zdrowe.

Smażenie jajek wydaje się jedną z najprostszych kuchennych czynności, ale efekt w dużej mierze zależy od wyboru tłuszczu. To on decyduje nie tylko o smaku, ale i o wartości odżywczej całego posiłku. Warto więc wiedzieć, które produkty sprawdzą się najlepiej, a których lepiej unikać.

Dlaczego wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia jajek jest tak istotny?

Jajka to częsty wybór śniadaniowy. Nic w tym dziwnego, ponieważ to cenny produkt, obfitujący w wartości odżywcze i dostarczający białka, minerały i witaminy. Smażąc jajka, warto więc wybierać oleje, które nie zniwelują wszystkich tych pozytywnych aspektów i nie sprawią, że danie straci na wartości odżywcze.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest po prostu gotowanie jajek. Jednak decydując się na jajecznicę czy jajko sadzone, warto stawiać na odpowiedni tłuszcz, eliminując te, które mają wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ ich nadmierne spożycie mogłoby negatywnie wpłynąć na gospodarkę lipidową organizmu i zwiększyć poziom cholesterolu.

Na czym smażyć jajka? Te produkty sprawdzą się najlepiej

Zaleca się wybranie oleju rzepakowego, który posiada dobre dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminę E. Co więcej, jest on neutralny i nie zmienia smaku dania oraz ma wysoką temperaturę dymienia.

Dobrym wyborem będzie również oliwa z oliwek, ponieważ obfituje ona w antyoksydanty i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na serce. W dodatku jej wyjątkowy smak wzbogaca aromat potrawy.

Pamiętajmy jednak, aby wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno i stosować ją do smażenia w niskich temperaturach. Bez względu na to, na który tłuszcz się zdecydujemy, używajmy jedynie cienkiej warstwy, niezbędnej do obróbki termicznej.

Czytaj również: Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz

Tego unikaj smażąc jajka. Czego nie powinniśmy używać?

Warto także wiedzieć, czego nie używać do smażenia jajek. Ze względu na wspominaną wcześniej wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, unikajmy obróbki termicznej na oleju kokosowym lub smalcu. Spożywanie ich może negatywnie wpłynąć na kondycję naszego organizmu.

Nie zaleca się także smażenia jajek na maśle, ponieważ ma ono niski punkt dymienia, co oznacza, że szybko zaczyna się palić i wytwarza szkodliwe substancje. Możemy jednak go użyć, jeśli nie mamy nic innego pod ręką i chcemy zrobić jajecznicę, ponieważ w tym przypadku białka szybko się ścinają i cały proces trwa dość krótko.

Zobacz też:

Zapomniane warzywo pomoże na stłuszczoną wątrobę. Wspiera też odchudzanie

Naleśniki rozpadają się podczas smażenia? Dodaj 1 łyżkę tego i zapomnij o problemie

​Karp teściowej nigdy nie wychodzi mulisty. Po prostu moczy go w tym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | śniadanie