Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Ewa Wachowicz to z pewnością osoba, która świetnie potrafi przełamać klasykę w kuchni i uzyskać jeszcze lepszy efekt. Tak jest w przypadku tej zupy, która dzięki kilku delikatnym zmianom jest idealną pozycją na letni obiad. Poznaj przepis na zupę ogórkową Ewy Wachowicz, w której wykorzystuje ogórki małosolne.
Lato to pora, gdy częściej wybieramy lżejsze dania. I to jest właśnie przykład takiego posiłku — lekkiego, ale pożywnego. Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz:
- ½ cebuli,
- 1 ¼ l wody,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 pietruszka,
- 125 ml wody z ogórków,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziemniaki,
- 5 ogórków małosolnych,
- kawałek selera korzeniowego,
- mały pęczek koperku,
- sól, pieprz.
Jeśli chcesz, możesz udekorować gotową zupę kilkoma pokrojonymi rzodkiewkami.
Sprawdź również: Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie wrzuć do dużego garnka i zeszklij na maśle klarowanym. W tym czasie obierz pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki, ziemniaki zostaw w całości i dorzuć wszystko do garnka z cebulą. Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do podsmażanych warzyw. Całość zalej wodą, dorzuć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i lekko posól. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Kiedy zmiękną, odcedź je — pietruszkę i seler odłóż, a ziemniaki pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do garnka.
Sprawdź również: Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza
Pokrój ogórki małosolne w cienkie plasterki, najlepiej użyj tarki lub mandoliny, i dodaj je do zupy. Gotuj kilka minut. Dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie dolej wodę z ogórków - zacznij od niewielkiej ilości i próbuj, by dobrać odpowiedni smak. Śmietanę zahartuj, dodając do niej trochę gorącej zupy, zamieszaj i wlej do garnka. Całość zagotuj. Na koniec posiekaj koperek i dodaj go do zupy tuż przed podaniem. Serwuj gorącą z plasterkami świeżej rzodkiewki na wierzchu dla chrupiącego akcentu i ładnego wyglądu.
Zobacz też:
Te naleśniki są o niebo lepsze od zwykłych z serem. Rodzina wyliże talerze
Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego
Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie