Reklama
Reklama

Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto

Ewa Wachowicz to z pewnością osoba, która świetnie potrafi przełamać klasykę w kuchni i uzyskać jeszcze lepszy efekt. Tak jest w przypadku tej zupy, która dzięki kilku delikatnym zmianom jest idealną pozycją na letni obiad. Poznaj przepis na zupę ogórkową Ewy Wachowicz, w której wykorzystuje ogórki małosolne.

Zupa ogórkowa Ewy Wachowicz — składniki

Lato to pora, gdy częściej wybieramy lżejsze dania. I to jest właśnie przykład takiego posiłku — lekkiego, ale pożywnego. Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz:

  • ½ cebuli,
  • 1 ¼ l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 pietruszka,
  • 125 ml wody z ogórków,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 ogórków małosolnych,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Jeśli chcesz, możesz udekorować gotową zupę kilkoma pokrojonymi rzodkiewkami.

Sprawdź również: Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi

Jak przygotować zupę ogórkową z przepisu Ewy Wachowicz?

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie wrzuć do dużego garnka i zeszklij na maśle klarowanym. W tym czasie obierz pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki, ziemniaki zostaw w całości i dorzuć wszystko do garnka z cebulą. Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do podsmażanych warzyw. Całość zalej wodą, dorzuć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i lekko posól. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Kiedy zmiękną, odcedź je — pietruszkę i seler odłóż, a ziemniaki pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do garnka.

Sprawdź również: Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza

Pokrój ogórki małosolne w cienkie plasterki, najlepiej użyj tarki lub mandoliny, i dodaj je do zupy. Gotuj kilka minut. Dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie dolej wodę z ogórków - zacznij od niewielkiej ilości i próbuj, by dobrać odpowiedni smak. Śmietanę zahartuj, dodając do niej trochę gorącej zupy, zamieszaj i wlej do garnka. Całość zagotuj. Na koniec posiekaj koperek i dodaj go do zupy tuż przed podaniem. Serwuj gorącą z plasterkami świeżej rzodkiewki na wierzchu dla chrupiącego akcentu i ładnego wyglądu.

Zobacz też:

Te naleśniki są o niebo lepsze od zwykłych z serem. Rodzina wyliże talerze

Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego

Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | zupa