Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza
Młoda kapusta kojarzy nam się z wczesnoletnimi obiadami, ponieważ sezon na nią przypada na maj i czerwiec. Póki jeszcze możemy kupić to warzywo na targach, warto zrobić je tak jak Ewa Wachowicz. Z jej przepisu zasmażana kapusta wychodzi gęsta, kremowa i niezwykle aromatyczna, po prostu nie ma sobie równych.
Ewa Wachowicz doskonale wie, jak łączyć smaki, żeby zachwycały podniebienia. Gwiazda eksperymentowała również z młodą kapustą, do której dodała zasmażkę oraz 2 nietypowe składniki, tj. śmietana i sok z cytryny. Niektórzy mogą załapać się za głowę na takie połączenie, jednak spokojnie - śmietana nie ulegnie zważeniu, jeżeli skrupulatnie będziemy trzymać się przepisu.
Młoda kapusta będzie miała idealną gęstość, jeśli dodamy do niej zasmażkę z masła i mąki w proporcji 1:1. Podsmażamy te 2 składniki na patelni do uzyskania złotego koloru i nie zapominamy o ich ciągłym mieszaniu.
Zasmażki nie dodajemy od razu do garnka z tym sezonowym warzywem. Zamiast tego "hartujemy" ją z odrobiną wody z duszonej kapusty. Dzięki tej metodzie nie powstaną grudki, uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ewa Wachowicz dolewa także śmietanę, żeby młoda kapusta wyszła kremowa. Ten składnik również musimy zahartować z kapką wody z kapustnego wywaru.
Gwiazda standardowo używa do tego dania soli i pieprzu, a całość dopełnia koperkiem. Sekretnym składnikiem jest natomiast sok z cytryny, który nadaje mu świeżości i charakteru.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mąki;
- 200 g śmietany 18 proc.;
- garść koperku;
- sok z połowy cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na początek szatkujemy drobno młodą kapustę, przekładamy ją do garnka i podlewamy 3 łyżkami wody. Zaczynamy dusić warzywo pod przykryciem.
Gdy młoda kapusta zmięknie, to przygotowujemy zasmażkę: podsmażamy mąkę na maśle do momentu, aż nabierze złotego koloru i wlewamy do niej odrobinę kapustnego wywaru. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka.
Następnie do śmietany dolewamy 3 łyżki wody z zasmażanej kapusty, mieszamy i dolewamy ją do garnka. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem, dolewamy do niego sok z cytryny i dosypujemy koperek.
Młoda kapusta smakuje wspaniale z młodymi ziemniakami i schabowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść ją samodzielnie z kromką świeżego chleba.
Zobacz też:
Ta pasta z tuńczyka jest lepem na komplementy. Zrobisz ją w 5 minut
Te warzywa i owoce warto jeść latem. Doskonale nawadniają
Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni