Reklama
Reklama

Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza

Młoda kapusta kojarzy nam się z wczesnoletnimi obiadami, ponieważ sezon na nią przypada na maj i czerwiec. Póki jeszcze możemy kupić to warzywo na targach, warto zrobić je tak jak Ewa Wachowicz. Z jej przepisu zasmażana kapusta wychodzi gęsta, kremowa i niezwykle aromatyczna, po prostu nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz doskonale wie, jak łączyć smaki, żeby zachwycały podniebienia. Gwiazda eksperymentowała również z młodą kapustą, do której dodała zasmażkę oraz 2 nietypowe składniki, tj. śmietana i sok z cytryny. Niektórzy mogą załapać się za głowę na takie połączenie, jednak spokojnie - śmietana nie ulegnie zważeniu, jeżeli skrupulatnie będziemy trzymać się przepisu. 

Nietypowe składniki w młodej kapuście Ewy Wachowicz

Młoda kapusta będzie miała idealną gęstość, jeśli dodamy do niej zasmażkę z masła i mąki w proporcji 1:1. Podsmażamy te 2 składniki na patelni do uzyskania złotego koloru i nie zapominamy o ich ciągłym mieszaniu. 

Zasmażki nie dodajemy od razu do garnka z tym sezonowym warzywem. Zamiast tego "hartujemy" ją z odrobiną wody z duszonej kapusty. Dzięki tej metodzie nie powstaną grudki, uzyskamy jednolitą konsystencję. 

Ewa Wachowicz dolewa także śmietanę, żeby młoda kapusta wyszła kremowa. Ten składnik również musimy zahartować z kapką wody z kapustnego wywaru.

Gwiazda standardowo używa do tego dania soli i pieprzu, a całość dopełnia koperkiem. Sekretnym składnikiem jest natomiast sok z cytryny, który nadaje mu świeżości i charakteru. 

Przepis Ewy Wachowicz na młodą kapustę

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mąki;
  • 200 g śmietany 18 proc.;
  • garść koperku;
  • sok z połowy cytryny;
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Na początek szatkujemy drobno młodą kapustę, przekładamy ją do garnka i podlewamy 3 łyżkami wody. Zaczynamy dusić warzywo pod przykryciem. 

Gdy młoda kapusta zmięknie, to przygotowujemy zasmażkę: podsmażamy mąkę na maśle do momentu, aż nabierze złotego koloru i wlewamy do niej odrobinę kapustnego wywaru. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. 

Następnie do śmietany dolewamy 3 łyżki wody z zasmażanej kapusty, mieszamy i dolewamy ją do garnka. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem, dolewamy do niego sok z cytryny i dosypujemy koperek. 

Młoda kapusta smakuje wspaniale z młodymi ziemniakami i schabowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść ją samodzielnie z kromką świeżego chleba. 

Zobacz też:

Ta pasta z tuńczyka jest lepem na komplementy. Zrobisz ją w 5 minut

​Te warzywa i owoce warto jeść latem. Doskonale nawadniają

Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy