Reklama
Reklama

Młode ziemniaki wychodzą wodniste? Wystarczy, że dodasz to podczas ich gotowania

Właśnie trwa sezon na młode ziemniaki, które są wspaniałym dodatkiem do letniego obiadu. Zachwycają swoim delikatnym, maślanym smakiem. Czasem bywa jednak tak, że po ugotowaniu wychodzą wodniste. Na szczęście istnieje prosty sposób, żeby temu zaradzić. Wszystko czego potrzebujesz, znajdziesz w kuchni.

Latem w kuchni królują warzywa, tj.  młoda kapusta i młode ziemniaki. To właśnie na te sezonowe dary natury wyczekujemy z utęsknieniem przez cały rok. Tym razem skupimy się na ziemniakach, a dokładniej na ich poprawnym gotowaniu. Dzięki naszej metodzie już nigdy nie wyjdą wodniste. 

Dlaczego młode ziemniaki wychodzą wodniste?

Młode ziemniaki są bardziej wodniste od tych starszych ze względu na swoje właściwości i sposób uprawy. Zawierają więcej wody, ponieważ nie miały zbyt dużo czasu na dojrzewanie, a tym samym na odparowanie nadmiaru wilgoci. 

Znaczenie mają również warunki pogodowe, w jakich były uprawiane. Jeśli pogoda jest deszczowa, to wówczas wchłaniają więcej wody z podłoża. 

Po ugotowaniu bulwy wychodzą wodniste z powodu cienkiej skórki, która słabo zatrzymuje wilgoć i sprawia, że warzywa szybko się rozgotowują. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Napar ze sproszkowanej pelargonii. Na jakie dolegliwości pomaga?

Co zrobić, żeby młode ziemniaki nie wyszły wodniste? Czas gotowania ma znaczenie

Młode ziemniaki powinny być jędrne po ugotowaniu. Właśnie dlatego największe znaczenie ma czas ich gotowania. 

Te warzywa gotujemy krótko w osolonej wodzie. Wystarczy im 15-20 minut. Warto zrezygnować z przykrycia, dzięki czemu nadmiar wilgoci swobodnie odparuje, a bulwy zachowają swoją strukturę.

Pamiętajmy, aby dodawać sól do zimnej wody. Wówczas warzywa wchłoną smak równomiernie i nie zrobią się mdłe. Polecamy gotować je na średnim ogniu, żeby zmniejszyć ryzyko gwałtownego rozpadu. Po ugotowaniu zostawmy młode ziemniaki na moment w gorącym garnku, aby odparowały i lekko stężały. 

Co dodać do młodych ziemniaków, żeby wyszły jędrne i smaczne?

W trakcie gotowania młodych ziemniaków warto dolać do wody odrobinę mleka. Ten prosty trik sprawi, że warzywa zachowują swoją strukturę i nie zrobią się ani wodniste, ani gumowate. 

Jeśli chcemy poprawić ich smak, to po odcedzeniu polecamy dorzucić do nich trochę masła i poczekać na jego rozpuszczenie. Dzięki temu dodatkowi bulwy będą jędrne i kremowe. 

Przed podaniem zazwyczaj obsypujemy młode ziemniaki koperkiem. Lepszą metodą jest wrzucenie zielonej gałązki do garnka pod koniec gotowania. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze. 

Zobacz też:

Gdzie na grzyby w świętokrzyskim? Z tego lasu grzybiarze wychodzą z pełnymi koszami

​Tych jogurtów lepiej nie kupuj. Są bardzo popularne, ale niezdrowe

Zapomnij o płynie do płukania tkanin czy occie. Zastąp je tym, a ubrania będą miękkie jak obłoczek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby